Szennyezetté vált több ezer hektár

Már közel 3500 hektárt érint a génmódosított (GMO) kukorica körüli botrány – derült ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnapi bejelentéséből. Mint mondta, a kormány a továbbiakban is megtesz mindent az ország GMO-mentességének megőrzése érdekében. A miniszter rendeletet írt alá az import fokozottabb ellenőrzése érdekében, és a büntetési tételek jelentős emelésének tervét is bejelentette.

Dénes Zoltán
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon eddig körülbelül 950 hektáron semmisítettek meg génmódosított (GMO) kukoricát, és azonosították az ügyben érintett összes vetőmag-forgalmazót – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnap a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Hozzátette: további mintegy 2500 hektárnyi terület lehet még érintett a hatóság által szennyezettnek talált vetőmaggal, ezen területeken a Monsanto termékeit vetették el. Mint mondta, ezekben a táblákban is megsemmisítik majd a kukoricát, azért, hogy ne kerüljön ki innen a szennyezés. A miniszter kiemelte, hogy a hatóságok szigorú eljárásának az a tétje, hogy Magyarország megőrizze GMO-mentes státusát. Ennek érdekében – mutatott rá – már folyamatban van a büntető törvénykönyv módosításának előkészítése, amelyben súlyos szankciókat fogalmaznak meg a génmentességre vonatkozó hazai jogszabályokat megsértőkkel szemben.
A vidékfejlesztési miniszter tegnap már meg is jelentetett egy rendeletet, amelyik előírja, hogy mindegyik Európai Unióból származó kukorica-, rizs-, szója-, repce- és lenvetőmagtételnek rendelkeznie kell a közösség tagországában akkreditált laboratórium által kiállított, GMO-mentességet igazoló laboratóriumi jegyzőkönyvvel, ennek hiányában a vetőmag nem hozható forgalomba. A rendelet kimondja: GMO vetőmagot vagy szaporítóanyagot hazánk területén tilos forgalomba hozni vagy köztermesztésbe bocsátani.
Bognár Lajos, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyar szakhatóság az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is szigorúan fellép a GMO vetőmagokkal szemben.
Megkeresésünkre Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára elmondta: mint az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága elmúlt nyolc év kormányzati viszszaéléseit vizsgáló albizottságának tagja, kezdeményezni fogja a testület összehívását, hogy kiderítsék, mi állhat a mostani események hátterében. Úgy vélte, a jelenlegi helyzetben a multinacionális cégek tesztelni akarták a hazai hatóságok éberségét s a kormány elszántságát a felelősök fellelésében.
A Magyar Biokultúra-szövetség a GMO-szennyezés kapcsán arra kérte közleményében a kormányt, hogy a lehető legnagyobb szigorral járjon el azokkal szemben, akik megpróbálják aláásni az ország hosszú távú érdekeit, és ezzel tönkretenni a magyar mezőgazdasági termékek, alapanyagok megbízhatóságát. A vetőmag-szövetség pedig szakmai konzultációt javasolt a vetőmagok GMO-mentességéhez kapcsolódó jogalkotási, jogalkalmazási és gyakorlati problémák áttekintésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.