Szó szerint kirobbanó formába kerültek a kelet-kínai Jiangsu tartományban termesztett görögdinnyék, amelyek fejlődését a helyi gazdák túl sok vegyszerrel próbáltak felgyorsítani – írta a Corriere della Sera milánói napilap, a CCTV kínai televízió-csatorna májusi tudósítását idézve. Eszerint a kínai termesztők meg voltak győződve arról, hogy nagyobb és szebb dinynyetermésük lesz, ha a kelleténél több forchlorfenuron nevű vegyszerrel táplálják a földeket. Az eredetileg a termesztés hatékonyságát növelő céllal használt kémiai anyagot azonban túl hosszú ideig és túl nagy felületen használták, kiváltképp esős időszakban, így a vegyszer szinte felismerhetetlenné változtatta a termést. A görögdinnyék hatalmasak lettek, a fekete magok kifehéredtek, a dinnye húsa szálkás lett, végül a túlfejlett gyümölcsök szétrobbantak. A kínai tévének nyilatkozó gazdák szerint szemük láttára ment tönkre a túlfejlesztett termés. A szennyezés öszszesen 45 hektárnyi területet érint a tartományban. A CCTV tudósítása utal arra is, hogy a forchlorfenuront ugyan nem tiltják az Egyesült Államokban sem – ahol szőlő és kivi termesztésénél használják –, ám Kína egyes részein nem megfelelően alkalmazzák a vegyszereket.
A kínai kormány már felhívta a figyelmet az ételfestékanyagok és az édesítőszerek rossz használatára is.
Orbán Viktor váratlan bejelentést tett