Szétrobbantak a kínai dinnyék

Szabó Anna
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szó szerint kirobbanó formába kerültek a kelet-kínai Jiangsu tartományban termesztett görögdinnyék, amelyek fejlődését a helyi gazdák túl sok vegyszerrel próbáltak felgyorsítani – írta a Corriere della Sera milánói napilap, a CCTV kínai televízió-csatorna májusi tudósítását idézve. Eszerint a kínai termesztők meg voltak győződve arról, hogy nagyobb és szebb dinynyetermésük lesz, ha a kelleténél több forchlorfenuron nevű vegyszerrel táplálják a földeket. Az eredetileg a termesztés hatékonyságát növelő céllal használt kémiai anyagot azonban túl hosszú ideig és túl nagy felületen használták, kiváltképp esős időszakban, így a vegyszer szinte felismerhetetlenné változtatta a termést. A görögdinnyék hatalmasak lettek, a fekete magok kifehéredtek, a dinnye húsa szálkás lett, végül a túlfejlett gyümölcsök szétrobbantak. A kínai tévének nyilatkozó gazdák szerint szemük láttára ment tönkre a túlfejlesztett termés. A szennyezés öszszesen 45 hektárnyi területet érint a tartományban. A CCTV tudósítása utal arra is, hogy a forchlorfenuront ugyan nem tiltják az Egyesült Államokban sem – ahol szőlő és kivi termesztésénél használják –, ám Kína egyes részein nem megfelelően alkalmazzák a vegyszereket.
A kínai kormány már felhívta a figyelmet az ételfestékanyagok és az édesítőszerek rossz használatára is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.