Szigorú fellépés a brit sajtó ellen

Hírösszefoglaló
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit sajtószabályozásra, valamint a politika és a sajtó kapcsolatára is kiterjedő vizsgálatot jelentett be tegnap David Cameron miniszterelnök az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya nyomán. Cameron a londoni parlament alsóházában közölte: a vizsgálat elvégzésével megbízott, magas rangú bíró vezette független testület egy éven belül ajánlásokat fogalmaz meg az „új, hatékonyabb sajtószabályozásra”. A miniszterelnök szerint a cél az, hogy a brit sajtó őrizze meg szabadságát, sokszínűségét, valamint függetlenségét a kormánytól, ugyanakkor a legmagasabb szintű etikai és szakmai normákat is érvényesítse. Az MTI által idézett Cameron szerint azoknak, akik a sajtó által elkövetett etikai vétségeket eltűrték, a jövőben nem lenne szabad vezető tisztségeket betölteniük a nagy-britanniai sajtó- és médiavállalkozások élén. A brit kormányfő ezzel gyakorlatilag lemondásra szólította fel Rupert Murdoch sajtómágnás globális médiabirodalmának nagy-britanniai érdekeltsége, a News International vezérigazgatóját, Rebekah Brookst. Ő volt a főszerkesztője a legnagyobb brit Murdoch-lapnak, a vasárnaponként megjelent News of the Worldnek, amelynek utolsó száma vasárnap jelent meg. A lap munkatársairól ugyanis kiderült, hogy csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély – köztük egy elrabolt és meggyilkolt kislány – mobiltelefonját törték fel és hallgatták le.
A botrány miatti felháborodást követően a Murdoch-birodalom tegnap lemondott azon szándékáról, hogy megszerezze a teljes ellenőrzést a Sky médiacsoportot működtető legnagyobb magánszektorbeli brit médiavállalkozás, a BSkyB felett. A hírt mind a parlamenti pártok vezetői üdvözölték. David Cameron szóvivője útján közölte, a cégnek most elsősorban azzal kellene foglalkoznia, hogy saját háza táján tegyen rendet. A BBC értesülései szerint már találgatások keringenek arról is, hogy Murdoch esetleg teljes nagy-britanniai újságportfólióján is túladna. A cég birtokában van a The Times és a The Sun.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.