Szilvásy vallott, elengedték

Szabadlábra helyezte tegnap a kémkedés gyanújával pénteken őrizetbe vett Szilvásy Györgyöt a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A volt MSZP-s titokminiszter részletes vallomást tett, miközben a gyanúsítással szemben nem élt panasszal. A kora estig tartó tárgyalás után Szilvásy ügyvédje, Sebes Péter közölte, az ügyész fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős.<br />

Munkatársunktól
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes, Szilvásyt azt követően vették őrizetbe, hogy – sajtóinformációk szerint – terhelő vallomást tett rá Galambos Lajos, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. Galambos tagadta, hogy bűncselekményeket követett volna el, jelenleg házi őrizetben van. Úgy tudjuk, az ügyészség holnap kezdeményezi a bűnpártolással gyanúsított Laborc Sándor előzetes letartóztatását is. Ismert, Laborc Galambos után lett a polgári elhárítás első számú vezetője.
A parlament nemzetbiztonsági bizottsága tegnap zárt ajtók mögött tárgyalt a kémbotrányról. Az ülésen jelen volt Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója és Hegedűs Antal budapesti katonai ügyész is. Az elhangzott tájékoztatók tartalmát 2089-ig titkosították. Vadai Ágnes, a bizottság szocialista elnöke a tanácskozás után kijelentette: a Szilvásy György ellen felhozott vádak hihetetlenek és nevetségesek. Gulyás Gergely, a grémium fideszes alelnöke úgy vélte, az ülés csak arra volt jó, hogy az MSZP-sek megpróbáljanak politikai ügyet csinálni egy bűnügyből.
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen konkrét cselekmények állnak a kémbotrány hátterében, ám az szinte bizonyos, hogy egyesek orosz érdekeket szolgáltak. A Fővárosi Bíróság tegnap elnapolta az UD Zrt. által Szilvásy György és Laborc Sándor ellen indított személyiségi jogi perek tárgyalását. Ma egyébként Szilvásynak ismét jelenése lesz a bíróságon, ugyanis délelőtt az ő meghallgatásával folytatódik az ellene, illetve Tóth Károly volt MSZP-s képviselő, valamint Dávid Ibolya és Herényi Károly volt vezető MDF-es politikusok ellen személyes adattal való visszaélés miatt indított büntetőper.

Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.