Szivárognak a banki stressztesztek

Hírösszefoglaló
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetőleg minden hatodik bank megbukhatott a banki stresszvizsgálatokon – közölték a Reuters hírügynökséggel tegnap az ügyet jól ismerő euróövezeti források. Egy vezető beosztású jegybanki szakember szerint a 91 vizsgált pénzintézet közül 10-15 is gyengébben teljesített az elvárásoknál. Elemzők úgy tudják, a rossz eredményeket elérő bankok között elsősorban görög, német, portugál és spanyol társaságok lehetnek. Az MTI beszámolója szerint a kedvezőtlen eredmény hatására a piaci szereplők meggyőződhetnek arról, hogy az Európai Unió végre világosan látja a bankrendszer előtt álló kihívásokat, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az államok nagyobb terhet vállaljanak bankrendszerük feltőkésítésében. A vizsgálatokat végrehajtó Európai Bankhatóság (EBA) szóvivője arról tájékoztatott, hogy a vizsgálatok még zajlanak, és a hírügynökségi értesüléseket spekulációnak minősítette.
Legutóbb 2010-ben folytattak banki stresszvizsgálatokat az Európai Unió szakhatóságai, ám az akkori felmérést általános kritika érte, mivel a piac szerint túl gyenge kritériumokat szabtak meg a pénzintézetek számára. Az új, szigorúbb banki stresszvizsgálatok során egyebek között azt vizsgálják, hogy mekkora biztonságot nyújt a banki veszteségek fedezetéül szolgáló magtőke egy esetleges gazdasági visszaesés vagy az ingatlanárak nagyobb mérvű zuhanása esetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.