Szláv hódítás Wimbledonban

Új wimbledoni bajnokok előtt tiszteleg a teniszvilág. A nőknél Petra Kvitová és a férfiaknál Novak Djokovics is első győzelmét aratta az angol nyílt bajnokságon, egyaránt korábbi nyertest, Marija Sarapovát, illetve Rafael Nadalt felülmúlva. Kvitovának ez egyben az első diadala Grand Slam-tornán. Djokovics számára ez az érzés már nem újdonság, az viszont igen, hogy mától ő vezeti a világranglistát.

Munkatársunktól
2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kvitová összességében simán, két egyértelmű szettben (6:3, 6:4), 1 óra 25 perc alatt verte meg szombaton Sarapovát. Azután, hogy levetkőzte a lámpalázát, egyértelműen ő irányította a találkozót. Kezdésként rögtön elvesztette az adogatását, de egyből egyenlített. 3:2-nél ismét brékelte Sarapovát, aki első GS-sikerét itt aratta még 2004-ben, majd saját szervajátékait hozva besöpörte az első szettet. A második elején is kitartott a lendülete, gyors brékkel kezdett, de Sarapova nem adta meg magát, s egyenlített. A következő gémek a kölcsönös hibák jegyében teltek, Kvitová talált hamarabb magára, s megnyerte a meccset.
A 21 éves bajnoknő tavaly már elődöntős volt Wimbledonban, így, noha csak a nyolcadik kiemeltként vágott neki az idei tornának, győzelme csak kisebb meglepetés. 1990 óta ő az első balkezes nyertes, elődje nem más, mint a cseh származású, de amerikai színekben versenyző Martina Navratilova.
– Nehéz szavakat találni úgy, hogy itt állok a kezemben a trófeával, és látom a sok volt bajnokot a királyi páholyban. Annyira boldog vagyok, hogy nyertem! – mondta szerényen Kvitová.
Rafael Nadal címvédőként és világelsőként lépett pályára a tegnapi férfidöntőben, de Novak Djokovics hagyta el ugyanezen szerepkörökben a játékteret; férfi egyesben minden idők első szerb nyerteseként. Az első szettben 4:4-ig fej fej mellett haladt a két játékos, Djokovics a legjobbkor brékelte ellenfelét, s nyerte meg szoros küzdelemben az első szettet. A másodikban viszont valósággal lesöpörte Nadalt, 6:1-re hozva a játszmát. Ám a harmadik felvonás elején elbizonytalanodott attól, hogy elvesztette az adogatójátékát. Nadal megtáltosodott, s hasonló módon, 6:1-gyel ütött vissza. A negyedik szett elején előbb Nadal, majd rögtön Djokovics bukta el a saját szerváját. A szerb teniszező 4:3-nál ismét brékelt, s megnyerte a meccset.
Összességében megérdemelten. Idén még csak egyszer kapott ki – Federertől a párizsi elődöntőben –, ám Nadalt már ötödszörre verte meg. A spanyol korábbi fölényét mutatja, hogy az egymás elleni mérlegük 16:12-re még mindig felé hajlik. Djokovics idén győzött Melbourne-ben is, harmadik Grand Slam-torna-sikerét így kommentálta:
– Nehéz leírni, amit most érzek. Ez életem legjobb napja. Kisgyerekként, amikor a tévében néztem a wimbledoni közvetítést, arról álmodoztam, hogy egyszer majd én leszek a bajnok. Úgy érzem, életem legjobb formájában teniszeztem füvön.
Férfi párosban a Bryan testvérek, Bob és Mike 11. Grand Slam-diadalukat aratva beállították a Todd Woodbridge, Mark Woodforde ausztrál duó rekordját.

Döntők. Férfi egyes: Djokovics (szerb, 2.)–Nadal (spanyol, 1.) 6:4, 6:1, 1:6, 6:3. Női egyes: Kvitova (cseh, 8.)–Sarapova (orosz, 5.) 6:3, 6:4. Férfi páros: B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 1.)–Lindstedt, Tecau (svéd, román, 8.) 6:3, 6:4, 7:6 (7-2). Női páros: Peschke, Srebotnik (cseh, szlovén, 2.)–Lisicki, Stosur (német, ausztrál) 6:3, 6:1. Vegyes páros: Melzer, Benesova (osztrák, cseh, 9.)–Bhupathi, Vesznyina (indiai, orosz, 4.) 6:3, 6:2.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.