Szokatlan tiltó felhívás a WHO-tól

Hírösszefoglaló
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnal le kell állítani az aktív tuberkulózis kiszűrésére használt vérteszteket – közölte tegnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Indoklásuk szerint e tesztek tévesek, és alkalmazásuk emberek millióit teszi ki kockázatnak. A WHO munkatársainak közlése szerint ugyanis a teszteket nagyrészt nyugati vállalatok gyártották, és azért exportálták a fejlődő országokba, mert nem feleltek meg a gazdag nemzetek szabályzói által előírt normáknak. – A világszervezet egy évig tartó elemzés után úgy találta, hogy a tesztek (körülbelül 18 ilyen teszt van a piacon) veszélyeztetik a páciensek életét, mert legalább ötven százalékuk akkor is kimutatta a betegséget, amikor az jelen sem volt, vagy nem jelezte a fertőzöttséget, amikor kellett volna – tette hozzá Mario Raviglione, a WHO tbc-megelőzéssel foglalkozó részlegének vezetője az MTI tudósítása szerint. Körülbelül tizenhét szegényebb országban – köztük Indiában és Kínában – évente legalább kétmillió tbc-gyorstesztet végeznek. A WHO nyomatékosan javasolja az országoknak, hogy tiltsák meg a pontatlan és engedély nélküli vértesztek használatát, helyette támaszkodjanak inkább a megbízható mikrobiológiai és molekuláris próbákra.
A tesztek többségét Európában és Észak-Amerikában gyártják, például Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Hollandiában vagy az Egyesült Államokban. A WHO mostani figyelmeztetése az első, amikor egyértelműen negatív tartalmú ajánlást fogalmaztak meg valamely gyakorlattal szemben, amit a tbc-gondozásban alkalmaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.