Szolnokon célba veszik a dobogót

Radványi Benedek
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen az előző idény végéig a Szolnok 1964-es gárdája volt a legutóbbi vidéki bajnoka a magyar férfi vízilabdasportnak. S bár az idén az Eger diadalmaskodott, a szolnokiak újra a régi sikerek közelébe vágynak. A tavalyi ötödik hely után világ- és olimpiai bajnok játékosok igazolásával jelzik, hogy az utóbbi években megszokott Eger, Vasas, Honvéd, Szeged négyes versengés újabb vetélytárssal bővült.
Már az előző idényben is bizonyították a szolnokiak, hogy nem csak könnyű középcsapatként kell velük számolni. Az alapszakaszban az Egerrel döntetleneztek, s az ötödik helyért folyó harcban megelőzték a Ferencvárost, ami LEN-kupa-indulást jelent. A klub ügyvezető igazgatója, Mohi Zoltán – aki válogatottként tagja volt a szöuli olimpián ötödik csapatnak – világéletében szolnoki játékos volt, így érthető, ha büszkén mondja: „2008-ban még osztályozót játszottunk az ob I-ben maradásért, aztán szép lassan feljebb kapaszkodtunk, a 10., a 8., majd az idén az 5. helyen végeztünk. Rövid távú szakmai és gazdasági tervet követve léptünk egyre előrébb, meglévő támogatóink mellé újabbakat szereztünk, így az anyagi háttér biztosított.”
Az erősödést jelzi, hogy a hat magyar bajnoki címmel rendelkező szolnokiaknál folytatja pályafutását a szerbek Európa- és világbajnok, olimpiai bronzérmes átlövője, Zivko Gocsics, a román bajnoki évad legjobb játékosának megválasztott nagyváradi szélső, Tiberiu Negrean, érkezik Debrecenből a fiatal kapus, Decker Attila és az olasz Nerviből Nyéki Balázs korábbi magyar gólkirály. Ám a „bevételi oldalon” a legnagyobb név kétségkívül Kis Gáboré, aki Egerből szerződött Szolnokra. Az olimpiai aranyérmes center – aki sérülése miatt hiányzik a sanghaji világbajnokságról – arra a felvetésre, hogy ismét bajnokesélyes, rendezett hátterű gárdától miért igazolt egy még csak erősödő klubhoz, így válaszolt:
„Olyan csapatban játszani, amelyik évről évre jobb szeretne lenni, nagyon sokat segít a személyes fejlődésben is. Szolnokon most ugyanazt látom, mint korábban Egerben, sokkal könnyebb az elvárásokat felülmúlni úgy, ha azok nincsenek olyan magasan, s ez pozitívan hathat, pláne az olimpia előtt. Ha a csapat jól összeáll, érmesek lehetünk. Nekem amúgy is nagyot kell robbantanom jövőre, mert vissza szeretnék kerülni a válogatottba, s elnézve a világbajnokságon játszó centereket, nem lesz könnyű dolgom.” A kétéves szerződést kötő pekingi olimpiai bajnok elmondta, a műtét után most 65-70 százalékos állapotban van, de lehet, hogy csak jövő januárra nyeri majd vissza régi formáját.
Kis Gábor mellett egy másik válogatott pólós, Madaras Norbert neve is felmerült a Tisza-parton, de a Recco klasszisát még egyéves szerződés köti jelenlegi klubjához, így nem engedték el. A Szolnok vezetőedzője, Cseh Sándor állítja, nem azért sikerült ezekkel a játékosokkal megegyezni, mert ők voltak szabadok, kifejezetten őket szerették volna leigazolni. – Célunk, hogy idehaza legalább a legjobb négybe bekerüljünk, s akár érmet szerezzünk, míg a LEN-kupa-szereplés nagyon sorsolásfüggő – vallja a tréner.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.