Szövetkeztek a közös halálra

Keresi a rendőrség a vasárnapi budaörsi kettős öngyilkosság felbujtóját. A nyomozók szerint az ismeretlen tettes vagy tettesek buzdították a tragédia két fiatal áldozatát, s ötleteket adtak nekik.

Csibra Tibor
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen tettes ellen öngyilkosságban közreműködés bűntette miatt folytat eljárást a hatóság a vasárnapi budaörsi, két áldozatot követelő tragédia ügyében. Az elhunyt lányok egyike korábban már hivatalosan is érintett volt egy hasonló, akkor szerencsésen végződött eset rendőrségi vizsgálatában. A 19, illetve 21 éves lányok igazságügyi boncolásának eredményét e hét végén vagy a jövő hét elején kapják meg a nyomozók, így addig nem tudni, hogy fogyasztottak-e valamilyen tudatmódosító szert, mielőtt véget vetettek életüknek – közölte lapunkkal Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A szakemberek továbbra is az áldozatok ismeretségi körét, számítógépeik tartalmát és az eset előtt az interneten küldött üzeneteiket vizsgálják. Az interneten még megtalálható bejegyzéseik szerint egyre bizonyosabb, hogy a lányok korábban nem ismerték egymást, a világhálón pedig azért léptek kapcsolatba, mert mindkettőjüket élénken foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata. Ezt az értesülést látszik alátámasztani az is, hogy az egyik áldozat helyi, budaörsi volt, a másik pedig Békéscsaba mellett élt a családjával.
A rendőrség továbbra is kizárja az idegenkezűséget az ügyben, az eddigi adatok szerint a lányok maguk keverték össze azokat a vegyszereket egy vödörben, amelyeknek gázaitól később mérgezést szenvedtek a bezárt autóban. Beluzsárné Belicza Andrea tájékoztatása szerint az öngyilkosságban közreműködés bűntette nemcsak arra vonatkozik, aki tevékenyen segédkezik halálra készülő embertársának, hanem arra is, aki buzdítja vagy ötletekkel segíti terve megvalósítását. A bűncselekmény elkövetőjét öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a törvény.
Ismeretes, vasárnap reggel egy járókelő fedezte fel Budaörsön a két öngyilkos lány holttestét egy parkoló kocsiban. A lányok oltott meszet és sósavat kevertek össze egy vödörben, magukra zárták az autót, és megfulladtak a keletkező klórgáztól. Az áldozatok tettük előtt figyelmeztető feliratokat tettek a kocsi ablakaiba, amelyeken az állt, hogy senki ne nyissa ki a kocsit, mert abban mérgező anyag van. Úgy tudjuk, a kézzel készített cetliket grafológus veti majd össze az áldozatok kézírásával.
A budaörsi R. Katalin három éve már megpróbálkozott az öngyilkossággal, nyugtatókat vett be, majd azokra alkoholt ivott, később eszméletlenül találtak rá a településen található kálváriadombnál – írta a Bors. A lap szerint két fiú volt vele, de ők megijedtek, és elfutottak. A lányt egy járókelő találta meg, s akkor úgy nyilatkozott a lapnak, hogy végleg letett tervéről. A vasárnapi tragédia másik áldozatának, az Elekről származó G. Zsanettnek szintén volt korábban öngyilkossági kísérlete, a lányt súlyos depresszióval is kezelték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.