Szűkebb lesz a völgy

Július 21. és 31. között újra a Balaton-felvidék északi kapujába fészkel a kultúra; a Művészetek völgye szervezőinek ugyan az idén is meg kell küzdeniük a szokásos finanszírozási nehézségekkel, a kínálat a lehetőségekhez képest gazdagnak ígérkezik.

Makrai Sonja
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márta István fesztiváligazgató a rendezvény tegnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, ezúttal különösen nagy erőfeszítéseket kellett tenniük a szervezőknek a fesztiválszponzoráció visszaesése miatt, hogy 21. alkalommal is meg tudják rendezni a Művészetek völgyét. A fesztivál az idén a tavalyi százkilencvenmillió forint helyett csupán kilencvenmilliós összköltségvetésből kénytelen gazdálkodni, az arányosítások miatt azonban ennek fényében a hatvanmilliós miniszteri keretből Márta István szerint mindössze huszonhárommilliót kaphatnak meg. Két éve egyáltalán nem volt fesztivál, az idén Monostorapáti, Öcs és Pula anyagi okok miatt nem tud csatlakozni a völgy kínálatához, így Kapolcson, Vigántpetenden és a Klastrom kivételével Taliándörögdön rendeznek majd programokat.
Felépítik a Kaláka versudvart, Palya Bea újra háziasszony lesz, udvarházában fellép a Momentán és Goda Gábor társulata, és számos zenész barát is koncertezik. Lesz Hobo életművét bemutató retrospektív sorozat, délutánonként Kapolcson pedig a Magyar Hobológiai Társaság rendez minikonferenciát. Vigántpetenden Bokréta és biciklilánc címmel néprajzi filmfesztivált szervez a Palantír Film Alapítvány és a Néprajzi Múzeum, a mustra zsűrijének elnöke Sebő Ferenc népzenész, a Hagyományok Háza alapítója lesz. Szörényi Levente először vendégeskedik a völgyben, de a Magyar Írószövetség is képviselteti magát. Megtartják a Völgyjazz minifesztivált, a vigántpetendi Muharay Színpadon pedig hagyományőrző együttesek lépnek majd fel, és közel ötven időszaki képzőművészeti tárlat nyílik meg a völgyidőben. További részletek elérhetők a www.muveszetekvolgye.hu oldalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.