Tabbert Lola országjáró útra megy

A jövő múzeumainak kiállítási darabjai velünk élnek, mindennapi tárgykultúránk számos ránk és a korra jellemző ötletet terem mind a mai napig. Az EtnoMobil 2.0 mozgó kiállítás tegnap útjára indított keletnémet lakókocsija, Tabbert Lola ezeket igyekszik bemutatni.

R. Kiss Kornélia
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha létezik mozgó zöldséges, mobil rendelő, guruló iroda, akkor miért ne szállhatnánk ki a terepre a kortárs kultúra egy-egy darabjával is? Fejős Zoltán, a Néprajzi Múzeum főigazgatója ezzel a költői kérdéssel köszöntötte azokat, akik a szakadó eső ellenére eljöttek az EtnoMobil 2.0 utazó kiállítás tegnapi megnyitójára. A MaDok-program már évek óta próbál válaszolni a kérdés mögött húzódó kettős dilemmára: hogyan lehet érvényesíteni a múzeumi szemléletet a hagyományos keretek közül kilépve úgy, hogy az friss, modern, a jelenben átélhető is legyen? A MaDok a kortárs jelenségeken belül is elsősorban a mozgással, a mobilitással, helyváltoztatással foglalkozott az elmúlt két évben és az utazó kiállítás tárgyai is kapcsolódnak a témához. Például: egy fesztiválokra összeeszkábált, miniatűr vízipipa és egy utazó éjjeliedény, amelyet azért nem vezettek be a vasúton, mert az alkalmazottak nem voltak hajlandók elvégezni az ezzel járó kellemetlen feladatokat. Helyet kapott a buszban néhány Kolontárról mentett, vörösiszappal borított személyes tárgy is. – Egy másfajta, szomorú mobilitás, a menekülés mementói ezek – magyarázta a megnyitón a vándorbuszos tárlat rendező-kurátora, Frazon Zsófia. A tárgyakhoz történeteket is írtak a velük foglalatoskodó muzeológusok az elgondolkodtatás céljával – a kiállítás elsősorban a fiatal felnőtt korosztályt célozza. Az egyes állomásokon múzeumpedagógiai programokat is rendeznek a busz körül, ahol saját tárgyaikat is dokumentálhatják a látogatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.