Tarlós István: Nyilvános lesz az Alstom-vita

Új metrókocsi-szerződés helyett az Alstommal folytatott tárgyalások eredményéről, egy megállapodásról dönthet csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés – tudta meg lapunk. A rendkívüli ülés meghívója szerint a képviselők zárt körben tárgyalnak az előterjesztésről, a főpolgármester lapunkkal közölte: ragaszkodik a nyílt vitához.

2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem a tavaly októberben felmondott szerződés újrakötését, hanem az Alstom és a városvezetés megállapodását terjesztik a fővárosi képviselők elé – közölte lapunkkal a Kínában tartózkodó Tarlós István (Fidesz– KDNP). A főpolgármester nem érti, ki írta le, hogy zárt ülést kell tartani, amikor a Demszky-korszakban éppen ő ragaszkodott a nyílt vitához. – Ez most is így lesz – szögezte le.
A városháza hétfőn arról tájékoztatott: a metrókocsik ügyében a francia céggel mindenben megállapodtak. Tarlós korábban azt mondta: Patrick Kronnal, az Alstom vezetőjével július 21-i látogatásakor záradékkal látják el a szerződést, most pedig közölte, a jelzett napon a megállapodást írják alá, ha azt a közgyűlés jóváhagyja. Tarlós előzőleg azt is világossá tette: hiába egyeznek meg, a döntés a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) kezében van. A BKV ugyanis azután mondta fel a szerződést, hogy az NKH elutasította a 2-es vonalra szánt metrókocsik típusengedélyét fékhibák és más biztonsági hiányosságok miatt. Az Alstom máig nem adott be új kérelmet, így az NKH még csak foglalkozni sem tud a metrókocsik típusengedélyével.
Közben a BKV-nál kiderült: a bonyolult közbeszerzési szabályok miatt nem tudták teljes mértékben felhasználni a tulajdonos főváros tavalyi, csaknem 11 milliárdos támogatását. A közgyűlés a 37-es villamosvonal egymilliárdos felújításának befejezését 2012 végéig hosszabbíthatja meg.
A fővárosi képviselők nyári szünet előtti utolsó ülésükön a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság működőképessége megőrzésére csaknem 177 millió forintnyi többletforrást szavazhatnak meg.

BÖSZ helyett Hét Határ. Ne a kerületi polgármesterek által megalakított Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ), hanem a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesülethez csatlakozzon a fővárosi önkormányzat – javasolja Tarlós István. A főpolgármester Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő mellett társelnök lesz, a közgyűlésnek pedig évente kétmillió forintos tagdíjat kell fizetnie az érdekképviseletnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.