Téma volt a kamatvágás

Hírösszefoglaló
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véleménykülönbségek voltak megfigyelhetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának legutóbbi kamatdöntő ülésén – derült ki az MNB által tegnap közzétett rövidített jegyzőkönyvből. – Önmagában a belső folyamatok alapján rövid távon is sor kerülhetne kamatcsökkentésre, de ezt a külső kockázatok nem teszik lehetővé még egyelőre – fejtette ki a monetáris tanács több tagja a június 20-i ülésen. Ezzel szemben a hét főből álló testület egyes tagjai azt hangsúlyozták, hogy a külső kockázatok felerősödése akár kamatemelést is szükségessé tehet a jövőben. A monetáris tanácstagok egyetértettek azonban abban, hogy huzamosabb ideig szükség lehet a kamatszint 6 százalékon tartására, s egyhangúlag a ráta változatlanul hagyására voksoltak.
A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő korábban arról beszélt, hogy egy 3-4 százalék körüli kamatra lenne szüksége a magyar gazdaságnak, s minél hamarabb el kellene kezdeni a ráta fokozatos mérséklését. Arra a felvetésünkre, hogy az inflációs jelentés szerint szükség van a 6 százalékos kamatra 2012 végéig annak érdekében, hogy az inflációs célt elérjük, nyilatkozónk megjegyezte: az MNB elemzései tudományos köntösbe bújtatják a mellébeszélést, s nem térnek ki a hazai gazdaság számára fontos kulcskérdések mélyreható vizsgálatára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.