Terhelési próbák japán erőművekben

Hírösszefoglaló
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stresszvizsgálatok végrehajtását tervezi a japán kormány az ország összes atomerőművében azért, hogy enyhítse a fukusimai baleset nyomán kialakult, atomenergiával szembeni fenntartásokat – közölte tegnap Edano Jukio kormányszóvivő. A március 11-i földrengés és szökőár pusztítása következtében a Fukusima–1 nukleáris létesítmény áramellátása megszűnt, a hűtőelemek leolvadtak, s több robbanás is bekövetkezett a reaktorblokkokban. Többen bírálták az üzemeltető Tepcót, amiért nem megfelelően kezelte a válságot.
A tervek szerint a terhelési próbák az európai országokban már alkalmazott eljárásokhoz lesznek hasonlóak, és a vizsgálatokban azt ellenőriznék, hogy megfelelőek-e az atomerőművek védművei egy újabb földrengés vagy szökőár esetében – jelentette a Kjodo. – Nem kételkedünk az atomenergia biztonságosságában, a vizsgálatokat a japán nép megnyugtatása érdekében végezzük el – mondta Kaieda Banri japán gazdasági és ipari miniszter. Az ázsiai ország energiaipara nehézségek elé néz a nyári csúcsfelhasználás idején, ugyanis több erőművet karbantartás, illetve felülvizsgálat miatt bezártak – írta a távirati iroda. Jelenleg az 54 atomreaktor közül csupán 19 működik.
Az áramkimaradások elkerüléséért a nagy felhasználóknak július 1-jétől az előző évhez képest 15 százalékkal kell csökkenteniük energiafogyasztásukat. Kaieda Banri azt is bejelentette, hogy a saját lakóhelyen kívül töltött minden egyes hónapért 100 ezer jen (225 ezer forint) kártérítést fizet a fukusimai nukleáris katasztrófa minden érintettjének – körülbelül 160 ezer polgárnak – a Tepco. A cég ezzel a kitelepítetteknek okozott lelki szenvedést kívánja enyhíteni. A Tepco összesen 48 milliárd jenre (108 milliárd forint) becsüli az újabb kártérítés összköltségét. A vállalat előzőleg háztartásonként egymillió jent (2,25 millió forintot) fizetett a nukleáris válság károsultjainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.