Tescós adatvédelmi problémák

Bákonyi Ádám
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információs önrendelkezési jogot sért a Tesco azzal, hogy harminc napig tárolja az áruházaiban készített kép- és hangfelvételeket – ezt a multinacionális vállalatnál működő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közölte lapunkkal. A vagyonvédelmi és a magánnyomozói törvény ugyan lehetővé teszi, hogy a vagyonvédelem, élet és testi épség, vagy üzleti titok védelme érdekében kép- és hangfelvételt rögzítsenek, szigorú korlát ugyanakkor, hogy azokat három munkanapon belül meg kell semmisíteni.
A Tescónál viszont előírás, hogy a biztonsági szolgálat által készített felvételeket harminc napig őrzik meg, ami egyértelműen sérti a törvényt – közölte a KDFSZ.
Szintén sérti az információs önrendelkezési jogot, ha a felvételeket azért készítik, hogy a cég a dolgozója munkavégzését ellenőrizze – esetleg éppen azért, hogy a munkaviszony megszüntetéséhez okot keressen. A szakszervezeti tájékoztatás szerint a Tescónál már erre is volt példa. Tavaly áprilisban egy dolgozó ellen azért indult eljárás, mert a cég szerint munkaidőben aludt. Az állítást a helyi személyi igazgató egy CD-re másolt felvétellel akarta bizonyítani, ám azt nem volt hajlandó elárulni, a képanyag hogyan került hozzá. Személyiségi jogainak megsértése miatt a munkavállaló az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult, aki helyt adott a panasznak. Magántitok megsértése és személyes adattal való visszaélés miatt jelenleg is nyomoz a Budapesti Nyomozó Főügyészség, a gyanú szerint ugyanis megfigyeltették és környezettanulmányt készíttettek a Tescónál működő KDFSZ vezetőiről és tagságáról. A Hír TV-nek a cég egyik volt biztonsági igazgatója beismerte, hogy az adatgyűjtést a felső vezetés rendelte meg, amit egy CD-re másolva juttattak el az illetékes személyzeti igazgatónak.
A Tesco lapzártánkig nem reagált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.