Téves szembeállítás

A magyar politika megerősítette transzatlanti elkötelezettségét, deklarálta, hogy számára ez a kapcsolatrendszer egyenrangú az Európai Unióval, és a kettő nem képzelhető el egymás nélkül – így összegezték a Transzatlanti hét és a Ronald Reagan centenáriumi év eseményeit tegnap a Magyar Külügyi Intézetben.

Zord Gábor László
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarics Tamás, az intézmény igazgatója, az amerikai–magyar és az amerikai–kelet-közép-európai kapcsolatok perspektívái kapcsán óvott attól, hogy szembeállítsák egymással az Egyesült Államokkal ápolt és a Kínával kiépítendő kapcsolatot vagy a nyugati és ázsiai modelleket. – A kínai kapcsolat erősítése miatt nem kell elszakadni Amerikától, a kettő megfér egymással – fogalmazott, ám hozzátette: „tektonikus mozgások” vannak folyamatban a nemzetközi életben, főként a gazdaságban. A magyar külpolitikának rendkívül óvatosan kell eljárnia a következő néhány évben, mert a döntéseknek hosszú távú következményei lesznek – mondta Magyarics Tamás.
Az igazgató szerint a Transzatlanti hét cáfolja a térség amerikai részről történő elhanyagolásával kapcsolatos korábbi félelmeket, de más értelmezésben a helyiek örülhetnek is annak, hogy Washington nem figyel annyira, mert ez azt jelenti, hogy stabil demokráciaként vannak elkönyvelve. Ezt támasztja alá az is, hogy Hillary Clinton külügyminiszter ugyan jelezte aggodalmát bizonyos belpolitikai kérdésekben, ám közölte azt is: megnyugtató választ kapott felvetéseire. Fehér Zoltán, a Reagan-emlékbizottság titkára szerint megfigyelhető volt, hogy a néhai elnök centenáriumának szánt térségbeli megemlékezések – talán azért, mert a szabaddá lett nemzetek fejezték ki hálájukat – nagyobb figyelmet kaptak, mint az Egyesült Államokban zajlók. Kereszty Gabriella miniszteri főtanácsadó amellett, hogy hangsúlyozta a Tom Lantos Intézet megnyitásának jelentőségét, a tengerentúli delegáltak megnyilvánulásaira alapozva annak a meggyőződésének adott hangot: az Egyesült Államok részéről érdek a kelet-közép-európai együttműködés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.