Tiltakozó levél Verespatakért

Munkatársunktól
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régészek és műemlékvédők Emil Boc román kormányfőhöz fordultak a verespataki bánya beruházáshoz kapcsolódó engedélyezés leállítását kérve. A román művelődési minisztérium nemrég jelentette be, hogy kiadták a Kirnyik-hegység egy részére vonatkozó régészeti bizonylatot. A szakemberek azonban a miniszterelnökhöz intézett nyílt levelükben a „Verespatak tönkretételéhez vezető első lépés leállítását” kérik.
Megdöbbenésüket fejezik ki azért is, hogy az utóbbi napokban agresszív kampány indult a verespataki bányaprojekt támogatására. A régészek a hét kilométernyi római kori tárnákat féltik. Mint írják, megdöbbentő, hogy a realitást nem ismerő vagy rosszul informált romániai értelmiségiek úgy állítják ezt be, mintha a Rosia Montană Gold Corporation (RMGC) kanadai cég terve a kulturális örökség megmentését szolgálná.
Szerintük a csütörtökön kiadott engedély oda vezethet, hogy a hét kilométer hosszú római kori tárnarendszert tartalmazó Kirnyik-hegyet kivonhatják a műemlékvédelmi törvény hatálya alól.
A régészeti mentesítési bizonylat kiadásával ugyanis a hatóságok és az RMGC projektjét támogató tudományos körök azt a látszatot akarják kelteni, hogy a Kirnyik-hegy régészeti feltárása befejeződött, és el lehet kezdeni a kitermelést. A szakemberek azt kérik, hogy a román kormány vizsgálja felül a bányaprojekthez való hozzáállását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.