Történelmi csúcson járt a svájci frank

Csécsi László
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem volt még olyan drága a svájci frank, mint tegnap: a délutáni órákban 227,4 forintot adtak érte a nemzetközi kereskedésben. A korábbi rekord 226,11 forint volt, ezt tavaly szeptember 8-án állította be a frank. A magyar fizetőeszköz frankkal szembeni gyengülésének mértékét jól szemlélteti, hogy tegnap reggel nyolc óra körül még 222 forint környékén mozgott az árfolyam, ám lapzárta idején a 227 forintot is meghaladta a váltószám. Nem a magyar gazdasági folyamatokban kell keresni a devizahitelesek számára rossz hírt jelentő drágulás okát. A pánikot az váltotta ki, hogy a világgazdaság újabb lassulására egyre többen számítanak. Ezt mutatja az is, hogy a svájci fizetőeszköz tegnap az euróval szemben is új csúcsot ért el, amikor a közös pénz csupán 1,1846 svájci frankot ért.
A svájci frank előző történelmi rekordja 1,1945 euró volt, és csupán öt kereskedelmi nap kellett a megdőléséhez. A forint egyébként az euróhoz képest is gyengült tegnap. Bár reggel még 267,5 forint közeléből indult a kereskedés, az árfolyam dél körül már meghaladta a 269 forintot, az esti órákban pedig a 269,4-es szint körül mozgott.
A távirati iroda számításai szerint a forint euróban 7,68 százalékkal, svájci frankban 26,17 százalékkal, japán jenben pedig 18,01 százalékkal gyengébb a devizahiteleknél tervezett rögzített törlesztési árfolyamnál.
Az elemzők úgy vélik, hogy nem átmeneti jelenségről van szó, a frank hosszabb ideig időzhet hasonló szinteken. Orosz Dániel, az AXA stratégiai elemzési igazgatója megjegyezte: a svájci frank áttörte az eddig ellenállásnak számító 225 forintos szintet, ez az oka annak, hogy a piaci félelmek vételi hullámot indítottak útnak a sokak által menekülő devizának tartott svájci frank piacán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.