Történelmi hármas csúcs Horvátországban

Munkatársunktól
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb történelmi találkozó volt a Nyugat-Balkán országai között, ezúttal a horvátországi Brioniban (Brijuni). Erre a szigetcsoportra invitálta ugyanis tegnap egy informális találkozóra szerb és boszniai kollégáit Ivo Josipovic horvát államfő. Ilyen jellegű találkozóra a daytoni béke aláírása – azaz 1995 – óta nem került sor.
A háromoldalú megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Borisz Tadics szerb elnök elmondta, mind horvát, mind boszniai kollégái – így a rotációs államelnökséget jelenleg vezető Zeljko Komsic, valamint Nebojsa Radmanovics és Bakir Izetbegovic – is egyetértettek abban, hogy a szerb uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumát amint lehet, ki kellene jelölni. Boszniáról szólva Tadics megjegyezte, mivel mind Szerbia, mind Horvátország aláírta a daytoni egyezményt, ezért még elvi lehetőségük sincs beavatkozni a szomszédos, részben szerbek lakta ország belügyeibe. Komsic hozzátette, a három országnak elemi érdeke az uniós integráció, és egyik régiós államnak sem szabad lemaradnia ebben a folyamatban. A találkozóról szólva Milorad Dodik elmondta, támogat minden olyan tárgyalást, amely javítja a régió biztonságát. A boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke úgy véli, Szerbia és Horvátország jó viszonya azért különösen fontos, mivel ők Bosznia legszorosabb partnerei a régióban. Dodik megnyilatkozása azért érdekes, mert Ratko Mladics kiadatása óta az RS politikusai nem néznek jó szemmel a szerb államfőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.