Történelmi találkozó a negyeddöntőben

Munkatársunktól
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig három világbajnokot adott a labdarúgásnak Dél-Amerika, és a jelenleg Argentínában zajló Copa Américát mindhárom két-két döntetlennel kezdte. Ezzel egyszersmind veszélyes helyzetbe sodorták magukat, mert a biztos továbbjutás érdekében az utolsó csoportfordulóban győzelemre ítéltettek. Mint arról már hírt adtunk, magyar idő szerint kedd hajnalban a házigazdák a Costa Rica feletti 3-0-lal meg is feleltek ennek az elvárásnak, huszonnégy órával később pedig Uruguay is hozta a kötelezőt.
Az uruk ekkor már tudták, hogy kvartettjük másik két tagja, az addig egyaránt négy-négy pontos Chile és Peru küzdelmében előbbi 1-0-ra kerekedett felül, a győztes gólt Ponce a hosszabbításban, a 92. percben szerezte. Ez egyben azt jelentette, hogy a vb-negyedik Uruguay sikere esetén a második helyre futhatott be, és a tartalékos, részben kényszerből, doppingbotrány miatt megfiatalított Mexikó ellen ezt az esélyt nem is szalasztotta el. Alvaro Pereira már a 14. percben vezetéshez juttatta társait, és mivel az eredmény már nem változott, a kétszeri 1-0-lal így alakult ki a C csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Chile 7 pont, 2. (és továbbjutott) Uruguay 5, 3. (és továbbjutott) Peru 4, 4. Mexikó 0. Tehát Peru is továbblépett, mert a tizenkét alakulatból nyolc folytathatja, a két jobb harmadik is részese az egyenes kieséses szakasznak.
Bár a brazilok mára virradóra, lapzártánk után igyekeztek Ecuador ellen beváltani a papírformát, és a már említett két döntetlen után végre egy győzelemmel kvalifikálni a folytatásra, az már most nyilvánvaló, hogy a negyeddöntő slágerpárosítása az Argentína– Uruguay összecsapás lesz. Szombaton Santa Fé városában feszül egymásnak Dél-Amerika labdarúgása első hőskorának két legerősebb válogatottja, a két kétszeres világbajnok s egyaránt 14-szeres Copa-nyertes gárda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.