Tovább dől az euródominó

Tovább dőlt a dominó tegnap az eurózónában. Írország is két gyengébb déli állam sorsára jutott. Portugália és a görögök után tegnap a szigetországot is a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriába sorolta a Moody’s amerikai hitelminősítő. A cég drasztikus döntését azzal indokolta, hogy a jelenlegi ír mentőcsomag nem lesz elegendő a szigetország pénzügyi helyzetének rendezéséhez.

Szabó Anna
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minősítés lerontását kétkedéssel fogadták a piacok, annál is inkább, mert a hitelminősítői piac másik két nagy szereplője, a Fitch és a Standard & Poor’s nem lépett, és továbbra is vételre ajánlják az ír államkötvényeket. A döntést érthetetlennek nevezte az ír kormány, az Európai Bizottság pedig meglehetősen furcsállta a leminősítés időzítését. A brüsszeli szervezet egyébként épp a tegnap nyilvánosságra hozott gazdasági jelentésében dicsérte Írországot, amiért következetesen tartja magát a takarékossági csomaghoz, amit az unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőövéért cserébe vállaltak.
Írország immár a harmadik euróövezeti tagállam, amelyet rövid időn belül bóvlinak minősített a Moody’s. Ezek közül a görögök megítélése a legrosszabb, lényegében államcsőd közeli helyzetet feltételez. Olaszországból ugyanakkor kedvező hírek érkeztek tegnap, némiképp lehűtve a befektetői kedélyeket. A Fitch hitelminősítő szerint ugyanis az olaszok mindaddig megőrizhetik jelenlegi, kedvező hitelbesorolásukat, amíg a kormány tartja magát takarékossági céljaihoz. Erre jó esély mutatkozik, holnap ugyanis minden bizonnyal elfogadja a római parlament azt a 40 milliárd eurós gazdasági megszorítócsomagot, amelyet négy évre terveztek. A Fitch szerint egyébként az utóbbi napokban tapasztalt kötvényhozam-emelkedések oka az európai politikai válság iránt mutatkozó piaci bizalmatlanságot tükrözi, és nem az olasz gazdaság erősségét vonja kétségbe.

Továbbiak a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.