Tovább forgalmaznák a hagyományos izzókat

Győr Ágnes
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazták a kongresszusban azt törvényjavaslatot, amely leállítaná a hagyományos izzók kivonásának folyamatát az Egyesült Államokban. A republikánus kezdeményezés, amelyről a napokban döntöttek a képviselők, az elkülönített források visszavonásával semmisítene meg egy 2007-ben hozott jogszabályt. A még Bush elnök alatt beiktatott törvény január elsejétől közvetve szorítaná ki a hagyományos 100 wattos izzókat a boltok polcairól. A környezetvédelmi szempontokkal indokolt 2007-es törvény az energiatakarékos izzókat (CFL-eket) forgalmazó cégeknek kedvez. Sok vásárló a határidő közeledtével úgy döntött, felhalmoz az egyelőre még kapható és a CFL-eknél jóval olcsóbban beszerezhető hagyományos égőkből.
A CFL emberi egészségre gyakorolt hatását egyelőre vizsgálják a szakemberek, az azonban tény, hogy a kompakt fénycsövek erősen mérgező higanygőzt tartalmaznak, amely a környezetbe kerül, ha megsérül az égőtest. Korábban több tudományos szakember és szervezet is aggodalmát fejezte ki a világítási technológia által kibocsátott UV-szint, valamint erős elektromágneses szennyezés miatt is.
Ahhoz, hogy a képviselők által most megszavazott javaslat törvényerőre emelkedjen, a demokrata többségű szenátusban is el kell fogadniuk a politikusoknak. Erre azonban elemzők szerint kicsi az esély.
Mint ismeretes, az Európai Unióban 2009 és 2013 között végleg kivonják a forgalomból az öszszes izzót és alacsony teljesítményű villanykörtét. A hazánkat is érintő rendelkezés értelmében 2009 szeptemberében a 100 wattos, tavaly pedig a 75 wattos hagyományos izzó forgalmazását tiltották be. Az idén ősszel a 60 wattos izzókat vonják ki a forgalomból. Ettől az intézkedéstől a törvényhozók azt remélik, hogy eurómilliárdokban is kifejezhető energiamegtakarítást eredményez az unióban, s nagyjából 15 millió tonnával csökkenti majd az üvegházhatású gázok kibocsátásának éves szintjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.