Trükkös tolvajokat fogtak

Hírösszefoglaló
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álrendőröket, álorvosokat és trükkös tolvajokat fogtak el a fővárosban – hangzott el tegnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtótájékoztatóján. A távirati iroda jelentése szerint a közelmúltban négyen kerültek előzetes letartóztatásba azért, mert magukat rendőrnek kiadva bejutottak idősek otthonaiba, ahonnan értékeket, ékszereket, pénzt tulajdonítottak el – mondta a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának vezetője. Berár Iván úgy fogalmazott, hogy presztízskérdésként kezelték az ügyet, hiszen az ilyen esetek rombolják leginkább a rendőri fellépésbe vetett bizalmat.
Az elkövetők többnyire arra hivatkozva jutottak be az idős sértettek lakásaiba, hogy ott korábban bűnözők jártak, ezért szeretnék megszemlélni, lefényképezni a tulajdonos értékeit, és közben lopták meg áldozataikat – mondta a főosztályvezető. A tolvajokat forró nyomos üldözéssel a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) segítségével sikerült elfognia a BRFK-nak.
Egy másik elkövetői csoport ellen azért indult eljárás, mert több millió forintot csaltak ki áldozataiktól külföldön megbetegedett szeretteik gyógyítása, hazaszállítása ürügyén. Az idén a fővárosban mintegy negyven ilyen jellegű bűncselekmény történt – mondta Berár Iván.
Egy harmadik bűnbanda pedig félszáz sértettet károsított meg úgy, hogy egy motoros speciálisan erre a célra kialakított csizmájával a forgalomban a kiszemelt sofőr autójának kerekét kiszúrta, majd amíg a megállásra kényszerített áldozat kereket cserélt, értékeit a banda többi tagja ellopta a járműből – mondta a főosztályvezető.
A szakember kiemelte, hogy a különböző szintű fővárosi rendőri erők, a kerületi kapitányságok, a BRFK és az NNI példás együttműködése eredményezte a tettesek kézre kerítését, akik gátlástalanul igyekeztek visszaélni az idős, védtelen emberek kiszolgáltatottságával, és nemegyszer előzetesen feltérképezték a kiszemelt áldozat vagyoni, családi viszonyait, életmódját, szokásait. A főosztályvezető elővigyázatosságot, körültekintést kért az idősektől annak érekében, hogy minél kevesebben váljanak közülük bűncselekmények áldozatává.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.