Túl hosszú háború

Munkatársunktól
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenhet a Brit Királyi Légierő (RAF) hatékonysága, ha a líbiai háborúban való szerepvállalás szeptembernél tovább tart – véli Simon Bryant. A RAF második számú parancsnokának véleményére reagálva Nick Harvey védelmi miniszter leszögezte, az Egyesült Királyságnak rendelkezésére állnak a megfelelő feltételek, hogy végrehajtsa a szükséges feladatokat. Bryant úgy látja, a morál a legénység körében törékeny, harci szellemüket pedig kikezdi a túl kemény munka, minthogy a légierő Afganisztánban és a Közel-Keleten is igen aktív. Bryant a Daily Telegraph írása szerint állítólag már májusban felhívta a parlamenti képviselők figyelmét az áldatlan állapotokra, azt állítva, hogy a kormányzat által csökkentett hadiköltségvetés rossz hangulatot teremt a katonák körében, akik így kevésbé érzik, hogy elismerik áldozataikat. A következő három évben a RAF ötezer katonát tervez leszerelni, ami az állomány tizenöt százalékát jelenti.
Bryant előtt Mark Stanhope, a haditengerészet parancsnoka is aggályait fejezte ki, ugyanúgy szeptembert tartva a lehető legkésőbbi időpontnak, amikorra be kell fejezni a líbiai akciót, különben más feladatoktól kell elvonni hajókat. David Richards, a fegyveres erők főparancsnoka akkor is úgy válaszolt, hogy a líbiai missziót fenn tudják addig tartani, amíg szükséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.