Új áfakulcsot kapnak a cukrászdák

Hírösszefoglaló
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezentúl 25 százalékos áfakulcs alá esik a sütemény, a pékáru vagy esetleg a pizza, ha azt helyben fogyasztjuk el, ellenben ha házhoz szállíttatjuk ugyanazt a terméket, az áfa kedvezményes, vagyis 18 százalékos marad.
A Pénzcentrum.hu arra világított rá, hogy tegnap lépett hatályba az Európai Tanács egyik végrehajtási rendelete, amely kimondja: kedvezményes áfakulcs csak akkor alkalmazható a kedvezményezett termékek esetében, ha azokat termékértékesítés során adják el. Vagyis ha az áru fogyasztásához az értékesítő biztosítja a felszolgálást, a megfelelő eszközöket, a kulturált környezetet, a helyiséget – vagyis ha az értékesítés jellegében a szolgáltatás dominál, s annak csak egy részeleme az adott „termék eladása” –, akkor szolgáltatásnyújtásról van szó. Ez esetben az értékesítés nem tartozik a kedvezményes adómérték alá. Ám ha valaki elviszi a cukrászdából a süteményt, a pékségből a kenyeret, akkor 18 százalékos áfát kell fizetnie. Kérdéses azonban, melyik besorolás alá tartozik a helyben, papírtálcáról, evőeszköz nélkül elfogyasztott termék.
– Óriási terhet ró a cukrászdákra a kétféle áfakulcs – mondta a lapnak Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. A cukrászdák visszajelzései szerint ugyanazt az árat fogják alkalmazni a helyben fogyasztott és az elvitt termékeknél, csak kétféle áfát számítanak fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.