Új célpontok Mumbaiban

Egyelőre senki sem jelentkezett a tizennyolc ember halálával és számos sebesüléssel járó mumbai robbantások elkövetőjeként. A hagyományos gyanúsított, a szomszédos Pakisztán azonnal elítélte a vérfürdőt, ahogy a nagyvilág számos országa, így hazánk is.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manmohan Szingh kétszázezer rúpia (850 ezer forint) azonnali segély nyújtására adott utasítást azoknak, akik elveszítették valamely családtagjukat, a súlyos sérültek ennek az összegnek a felét kapják. Az indiai miniszterelnök – aki tegnap ellátogatott India gazdasági fővárosába, megtekintette a robbantások helyszíneit, és beszélgetett a kórházban fekvő sérültekkel – a lakosságot nyugalomra szólította fel, és az egység erejét hangoztatta. Az egyik robbanás a nagyváros központjának zsúfolt, Dadar nevű negyedében történt, kettő pedig kilométerekre onnan, Mumbai déli részén, egy üzleti negyedben és egy híres ékszerpiacon. A robbanások tizenöt perc alatt következtek be, este hét óra körül, amikor mindhárom helyszínen nagy a forgalom, sok a munkából hazafelé tartó ember. Palaniappan Csidambaram tegnap megerősítette szerdai gyanúját, miszerint öszszehangolt terrortámadás történt. A pokolgépek ammónium-nitrátból készültek, és nem távirányítással robbantották fel őket – tette hozzá. Elmondta még: a hírszerzés nem tudott semmit arról, hogy merénylet készül. Az indiai hatóságoknak egyelőre fogalmuk sincs arról, ki vagy mely szervezet követhette el a merényletet, senki sem jelentkezett. A belügyminiszter szerint bármelyik Indiával szemben ellenséges szervezet felelős lehet. A hatóságok abban bíznak, hogy az ékszerpiac kamerái rögzítettek olyan felvételeket, amelyek nyomra vezethetik őket.
Tegnapra az élet újraindult, az ékszerpiac működött, az árusok a szerda esti zűrzavar ellenére ugyanúgy folytatták a munkájukat, mint korábban. A mumbaiak nagyon elégedetlenek a kormányzat reakciójával, állításuk szerint ismét elégtelenre vizsgáztak a hatóságok. A Zaveri bazár, ahol szerdán az egyik bomba felrobbant, mindöszsze ötpercnyire van egy rendőrségtől, mégis húsz perc telt el, mire az egyenruhások megérkeztek, addigra pedig vélhetően minden bizonyítékot és nyomot megsemmisítettek a tolongó emberek. A mentők is nagyon későn érkeztek ki a helyszínekre. Egyes kórházaknál arra kérték a sérülteket, hogy a rendőrségnél jelentkezzenek be, mielőtt megkezdhetnék a kezelést, írta a Times of India napilap.
Az angol nyelvű lap attól tart, hogy Mumbai a karacsi utat választja, utalva a pakisztáni nagyvárosra, ahol évek óta állandó az erőszak. Az indiai sajtó azt találgatja, ki lehet a tettes, és miért nem képes a rendőrség elfogni a merénylőket. A Hindu című napilap azt állítja, a 2008-as mumbai merénylet óta ötször történt hasonló eset, és egyik elkövetőt sem fogták el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.