Új hitelminősítő a láthatáron

Hírösszefoglaló
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Független európai hitelminősítő létrehozataláról kezdődött egyeztetés a hesseni tartományi kormány, a frankfurti értéktőzsde és a frankfurti üzleti élet meghatározó szereplőinek bevonásával – közölte tegnap a megbeszéléseket koordináló Roland Berger tanácsadó cég. A kezdeményezéshez egész Európából várnak vállalatokat és intézményeket – tudatta a távirati iroda.
Az amerikai hitelminősítők különösen a pénzügyi krízis miatt kerültek a bírálatok kereszttüzébe, miután jó osztályzatot adtak olyan pénzügyi termékeknek, amelyek később hozzájárultak a globális pénzügyi válság kirobbanásához. Legutóbb a görögországi válsággal kapcsolatban fogalmazódtak meg kritikák velük szemben, mondván: a sorozatos leminősítésekkel csak tovább rontották a hellének helyzetét. Az újonnan létesített európai pénzügyi felügyelet, az ESMA kemény hangot ütött meg az amerikai hitelminősítők tevékenységét illetően, mondván: „amerikai működési engedélyük még nem jelenti azt, hogy Európában is automatikusan folytathatják tevékenységüket” – fogalmazott Steven Maijoor, az ESMA igazgatója a Financial Times Deutschland (FTD) lapnak adott pénteki interjújában. Július 7-től az ESMA egyedüli illetékes hatóságként veszi át a hitelminősítők feletti, eddig nemzeti szintre delegált felügyeleti jogot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.