Új kihívó Sarkozy ellenében

Munkatársunktól
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martine Aubry, a francia Szocialista Párt (PS) főtitkára kedden bejelentette, hogy jelölteti magát a jövő évi elnökválasztásra, azaz megméreti magát a legnagyobb ellenzéki párton belül októberben megrendezendő előválasztáson. Aubry az ötödik vezető szocialista politikus, aki jelezte, hogy megpályázza az elnökjelöltséget. Erre még július 13-ig van lehetősége bármely PS-tagnak.
Eddig Francois Hollande, a szocialisták korábbi főtitkára, Ségolene Royal, a 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese, valamint a fiatalabb generációból Manuel Valls, Evry polgármestere és Arnaud Montebourg, Saone-et-Loire megye tanácsának elnöke jelentette be, hogy versenybe száll az elnöki székért. A felmérések szerint Hollande-nak és Aubry-nak van a legnagyobb esélye arra, hogy indulhasson a jobboldali jelölttel szemben, aki feltehetőleg Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök lesz. Az államfő várhatóan csak az év végén vagy a jövő elején jelenti be, hogy ismét indul az elnökválasztáson.
A hivatalos baloldali jelöltet a PS október 9-én és 16-án, kétfordulós előválasztáson jelöli ki. Ezen egy elvi nyilatkozat aláírása után és egy euró hozzájárulás fejében minden baloldali érzelmű francia állampolgár szavazhat. A szocialisták legalább egymillió résztvevőre számítanak, s azt remélik, hogy a megválasztott elnökjelölt a baloldali bázis biztos támogatásával vehet részt az elnökválasztáson.
A megjelenése és határozott stílusa miatt „baloldali Merkelként” is emlegetett, 60 éves Martine Aubry az Európai Bizottság egykori elnökének, Jacques Delors-nak a lánya. Több miniszteri posztot is betöltött szocialista kormányokban, de a sokat vitatott 35 órás munkahét bevezetésével vált nemzetközileg is ismertté. Tíz éve az észak-franciaországi Lille polgármestere. A korábbi ipari város vezetésével jelentős átalakuláson ment át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.