Új robot indul a Marsra

A sikeres pasadenai laboratóriumi tesztek után a légierő teherszállító gépe a floridai Kennedy Űrközpontba repítette az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) új marsjáróját.

Vigh Dániel
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két és fél milliárd dollár értékű Curiosity (Kíváncsiság) névre keresztelt kutatórobot nukleáris energiával hajtott, személyautó méretű, hatkerekű jármű, amely az élet nyomait keresi majd a vörös bolygón. Az új rover négyszer nagyobb és jóval több tudományos mérőműszerrel rendelkezik, mint a NASA két, korábban a Marsra küldött felderítő űreszköze, a Spirit és az Opportunity. Várhatóan november 25. és december 18. között indul hosszú útjára a Curiosity, mert ekkor a legkedvezőbb a Föld és a Mars együttállása. Ha minden rendben megy, akkor 2012 augusztusában landol a robot a Marson.

Bővebben a 16. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.