Újabb csapás a maffiára

Grimm Balázs
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogta az olasz rendőrség tegnap Gaetano Riinát, a szicíliai Corleone maffia főnökét – jelentette az AFP. A 78 éves férfit a szicíliai Mazara del Vallóban vették őrizetbe, három másik bűnözővel együtt, akik közül ketten az unokaöccsei. Gaetano a 81 éves Toto Riina fivére, aki a Cosa Nostra főnöke volt 1993-ig, mikor is börtönbe zárták. A nyomozók, akik három éven keresztül figyelték a Corleone klán működését, arra a következtetésre jutottak, hogy Gaetano a felelős a klánban a Cosa Nostra más csoportjaival fenntartott kapcsolatokért. Az olasz rendőrség szerint Gaetano Riina, aki feltehetőleg a klán pénztárosa is volt, „karizmája” révén válhatott a más maffiacsoportokkal fenntartott kapcsolatok felelősévé – írta az MTI.
A nyomozók úgy vélik, hogy a Perszeusz-akcióban, 2008 decemberében végrehajtott 89 letartóztatást követően Gaetano Riina elfogásával újabb jelentős csapást mértek a Cosa Nostrára. Toto Riina 1993-ban kezdődött kényszerű pihenője óta a Cosa Nostra élén a most 49 esztendős Matteo Messina Denaro áll, aki a fontos megbízatás miatt állandó bujkálásra kényszerül.
Corleone ismert lehet, több okból is. Egyrészt egy festői látványt nyújtó, hozzávetőleg 12 ezer lakosú kisváros Szicíliában, másrészt a róla elnevezett maffiabanda névadója. Ezenfelül szülővárosa számtalan hírhedt keresztapának, mint például a legendás Jack Dragna, a kacskakezű Giuseppe Morello, a pszichopata Leoluca Bagarella vagy éppen Bernardo Provenzano, aki 2006-os elfogásáig az egész szicíliai maffia feje, capo di tutti capi (a főnökök főnöke) volt. Corleone akkor lett világszerte ismert, amikor Mario Puzo A keresztapa című regényében egy egész családnak adta ezt a vezetéknevet. A műből készült filmben például Michael Corleonét Al Pacino, Vito Corleonét pedig Marlon Brando és Robert De Niro játssza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.