Újabb olajszennyezés

Ismét olajszennyezéssel vádolják a British Petroleumot. Alig több mint egy évvel a Mexikói-öbölben történt baleset után az óriáscég Alaszkában okozott kisebb természeti katasztrófát.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal az alaszkai tundrán okozott olajszennyezést a British Petroleum (BP) – jelentette a távirati iroda. Becslések alapján eddig 7900–16 000 liter környezetre káros anyag (olajos víz, metanol) szivárgott ki egy megrepedt csővezetékből. A londoni székhelyű nemzetközi cégóriás tájékoztatása szerint a fennakadást egy tesztelés közben megrepedt csővezeték okozta még szombaton, és a szenynyezés az Alaszkában található Lisburne-mezőt sújtotta. Az újabb olajszennyezés meghiúsíthatja a BP azon törekvéseit, hogy visszaszerezze jó hírnevét, miután tavaly az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozta.
Emlékezetes, 2010 áprilisában Deepwater Horizon nevű olajfúrótornya felrobbant, majd két nappal később elsüllyedt a Mexikói-öbölben. A balesetben tizenegy ember vesztette életét, s a szakemberek csak 153 nap alatt tudták megállítani a megsérült vezetékekből szivárgó olajat.
A BP állítása szerint a Lisburne június 18-a óta nem adott olajat, a területet ugyanis a szokásos éves karbantartási munkálatok miatt hosszabb időre bezárták. A terület megtisztítása jelenleg is folyik, alaszkai hivatalnokok pedig kijelentették, hogy a veszély elhárításáig Lisburne-ben állni fog a termelés. Az olajszennyezés a lassan fejlődő növényzetet veszélyezteti, amely nagyon érzékeny a szenynyező anyagokra – közölte Tom DeRuyter, az alaszkai környezetvédelmi hivatal helyszínen tartózkodó koordinátora. Hozzátette, a sérült csővezetéket felszínre hozzák, hogy megállapítsák a hiba okát. A BP-nek korábban Alaszkában is több balesete volt. Egyes elemzők szerint az újabb szivárgás veszélybe sodorhatja a cég jövőjét az Egyesült Államokban, ahol érdekeltségeinek jelentős része található.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.