Újabb pályázó indul a József Attila Színházért

Makrai Sonja
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A József Attila Színház igazgatói posztjára május 18-án írták ki a pályázatot: a beadási határidő lezárultával biztossá vált, hogy Horgas Péter díszlet- és látványtervező is indul a direktori székért. Pályázatát a szinhaz.hu weboldalon nyilvánossá is tette. Meg nem erősített lapértesülések szerint Horgas mellett Nemcsák Károly vagy felesége, Darvas Ilona, a Soproni Petőfi Színház vezetője és Koltay Gábor, a nemrégiben azonnali hatállyal menesztett megbízott ügyvezető is pályázik.
– Tervezőként úgy látom, hogy Budapesten több olyan színházépület is van, amely funkcionálisan átgondolásra szorul. A József Attila Színház épülete is ilyen. A közelmúlt hisztérikussá duzzasztott eseményei megterhelik a munkát. Az épület rekonstrukciójával új értelmet kellene adni a munkának – nyilatkozta lapunk megkeresésére Horgas Péter. – Azért tettem nyilvánossá a pályázatom, mert a színház ügye az adófizetők pénzét is érinti. Nem egy elitnek, hanem a fővárosnak, az itt lakóknak írtam meg az elképzeléseimet. A József Attila Színházzal kapcsolatban az utóbbi időben csak félinformációk, sejtetések láttak napvilágot. Elébe akartam menni a szóbeszédnek, azt gondolom, ez így tisztességes – nyilatkozta lapunknak a díszlet- és látványtervező.
Horgas Péter szerint a legégetőbb a színház épületének átalakítása, amelynek költsége szerinte ötmilliárd forint körül lenne, az összeg előteremtéséhez alternatív forrásokban gondolkodnak. A pályázatból kiderül, Horgas elengedhetetlennek tartja a színház újrapozicionálását a budapesti és az országos színházi hálózatban, illetve egy új, hatékonyabb, takarékosabb működési struktúra kiépítését. A tervezhető működés érdekében Horgas Péter úgy véli, huszonnégy órás nyitva tartással kell a színháznak üzemelnie, át kell gondolni az intézmény szolgáltatói funkcióit, de fontos lépés lenne az új pályázó szerint a színházi évről a pénzügyi évre való áttérés is.
Horgas eddig olyan művészektől kapott támogató nyilatkozatot, mint Dömötör Tamás, Gergye Krisztián, Jancsó Miklós, Jordán Tamás, Keszég László, Kovalik Balázs, Mundruczó Kornél, Schilling Árpád vagy Szinetár Miklós.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.