Újabb rekordok dőltek meg

Százéves melegrekord dőlt meg tegnap a fővárosban, Újpesten 37,4 Celsius-fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az országos csúcs is megdőlt: 37,9 Celsius-fok volt Pakson. Ma extrém lesz az UV–B-sugárzás.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint százéves melegrekord dőlt meg tegnap Budapesten – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Jenki Szilvia a távirati irodának elmondta: a július 14-i csúcsérték eddig 36,7 Celsius-fok volt, amit 1883-ban mértek. Az új melegrekord 37,4 Celsius-fok, ezt az értéket Újpesten regisztrálták a műszerek. A fővárosi mellett az országos csúcs is megdőlt: tegnap 37,9 Celsius-fokot mértek Pakson, ami a húsz éve Örkényben mért 37,2 Celsius-fokos eredményt utasította maga mögé. A kánikulára való tekintettel a három budapesti főpályaudvaron és nyolc nagyobb vidéki állomáson – miskolci, szegedi, szombathelyi, debreceni, pécsi, szolnoki, nagykanizsai, nyíregyházi – a MÁV dolgozói a peronon osztották az ásványvizet a készlet erejéig. Ez több mint harmincezer palackot jelent. A vasúti társaság a hőség miatt folyamatosan ellenőrzi a sínek hőmérsékletét a kritikus pontokon. Ha az eléri vagy meghaladja a 45 Celsius-fokot, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be, 50-60 Celsius-foknál ugyanis a pálya deformálódhat.
Eközben a Nyugat-Dunántúlra viharos széllel és jégesővel hidegfront érkezett tegnap délután, a területre az óránkénti akár 120 kilométeres sebességű széllel és jégesővel kísért, heves zivatarok miatt másodfokú riasztást adott ki az OMSZ.
A zivatarok helyszínén a hőmérséklet jelentősen visszaesett, Szentgotthárdon például tegnap a kora délutáni órákban már csak 21 fokot mértek. Az UV–B-sugárzás átlaga, ahogy az utóbbi napokban, ma is meghaladja az extrém szintet. Az OMSZ ezért Közép-Magyarországra, a Dél-Dunántúlra, valamint Észak- és Dél-Alföldre adott ki másodfokú figyelmeztető előrejelzést mára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.