Újabb tragikus buszbaleset

Újabb külföldi – ezúttal egy román – autóbusz járt szerencsétlenül Magyarországon, az M70-es Zala megyei, a helybéliek által halálútnak nevezett szakaszán frontálisan ütközött egy szlovén kamionnal. Hatan vesztették életüket, huszonhatan megsebesültek. Egyelőre nem derült fény a baleset okára, az utasok szerint a busz sofőrje elaludt a volánnál.

2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nap alatt a második tömegszerencsétlenség történt hazánkban, ezúttal Zala megyében, Csörnyeföld település közelében ütközött össze egy kamion és egy utasokkal teli autóbusz. Tegnap reggel a romániai Atlassib társaság Spanyolországba tartó autóbusza áttért a menetirány szerinti bal oldalra. A szemből érkező, mészport szállító szlovén kamion vezetője kétségbeesett vészjelzéseket adott le a buszvezetőnek, de az nem reagált, vagy már nem volt ideje rá – frontálisan ütköztek. Az autóbusz keresztbe fordult, vezetőfülkéje összetört. Az utasok kitörték az ablakot, és kifeszítették az ajtót, így jutottak ki. A teherautóból kifolyó mészpor mindent ellepett, a roncsokat, a csomagokat, a sérülteket. Öten – a kamion vezetője, két román buszsofőr és két utas – szörnyethalt. A mentők huszonhét embert vittek Nagykanizsára, a Kanizsai Dorottya Kórházba. Bátorfi József, az intézmény főigazgatója lapunknak elmondta: egy 60 év körüli férfi koponyasérüléssel, arccsonttöréssel és agyzúzódással került kórházba, koponyaűri műtétet végeztek rajta, de nem tudták megmenteni az életét, néhány órával a baleset után meghalt. Egy középkorú nő megrepedt lépét eltávolították, vérveszteségét pótolták. Két embert tompa mellkasi, illetve tompa hasi sérüléssel ápolnak, őket nem kell megoperálni, rajtuk kívül 23 könnyű sérültet láttak el. A rendőrség büntetőeljárásban, szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit. Az utasok szerint a buszsofőr alig hogy visszatért Spanyolországból, amikor újra útnak kellett indulnia, így valószínűleg fáradt volt, és elaludhatott a volánnál.
A bukaresti román nagykövetség kérésére a kórházban működésbe helyeztek egy telefonszámot, amelyen a szerencsétlenül jártak hozzátartozói érdeklődhetnek. Ioan Bente, a nagykövetség belügyi attaséja a helyszínről lapunknak elmondta: aki akart és állapota megengedte, tegnap délután az Atlassib pótbuszával folytatta az útját Spanyolországba. A többieket, illetve a súlyos sérülteket később szállítják haza, a nagykanizsai kórházban öten maradtak. Az attasé hozzáfűzte: a román belügyminisztérium és a nagykövetség nagyon hálás a magyar hatóságoknak és a rendőrségnek a román állampolgároknak nyújtott segítségért, és köszönetét fejezte ki Csörnyeföldnek, ahol tizenegy épségben maradt vagy könnyebben sérült utast láttak vendégül. A 450 lelket számláló Csörnyeföld polgármestere, Simon Zoltán lapunknak elmondta: kinyitották a faluházat a balesetet szenvedett embereknek. Sokkos állapotban érkeztek hozzájuk, hosszú időbe telt, míg némileg feloldódtak. Kiderült, hogy Románia különféle településeiről származnak, nem ismerik egymást, mindannyian dolgozni indultak Spanyolországba, és aggódtak, hogy a késés miatt elveszíthetik a munkájukat. Simon Zoltán közölte azt is, hogy az M70-esnek azt a részét, ahol a tragédia történt, halálútnak nevezik, mert öt-hat évvel ezelőtti átadása óta egy mindössze kilenc kilométeres szakaszon már legalább tizenöten szenvedtek halálos balesetet. A falu első embere szerint az építkezés közepette anyagi okokra hivatkozva döntöttek úgy, hogy az autóút kétszer egy sávosra szűküljön. Ezen a szakaszon nincs menekülési lehetőség, a frontális ütközést csak úgy lehet elkerülni, ha a járművet a korlátnak vezetik, amely az öt-nyolc méteres rézsű fölött vezet el.

Ittas volt a vétkes sofőr? Négyezrelékesnél magasabb alkoholszintet mutattak ki a hétfő hajnali, Hegyeshalomnál két ember életét követelő baleset okozója, a szlovák kamionsofőr vérében, értesült rendőrségi forrásból az MTI. Ez az adat egy liter égetett szesz elfogyasztásának felel meg. Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta, azt azonban elmondta: a szlovák kamion mögött haladó teherautó vezetője látta, hogy az előtt lévő kacsázva halad. Fény- és hangkürttel jelzett, és megpróbálta felvenni vele a kapcsolatot CB rádión, sikertelenül. Mint ismert, az M15-ös autóúton a szlovák kamion előbb egy lengyel nyerges vontatóval koccant, majd frontálisan belerohant egy cseh turistákat szállító buszba. A balesetben két ember meghalt, 22 súlyosan megsérült.
Jegyzet a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.