Újabb uzsorások rács mögött

Hírösszefoglaló
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét uzsorásokat helyeztek előzetes letartóztatásba – adta hírül tegnap a Hír Televízió. A napokban elfogott két girincsi és két sajóhídvégi férfi a nyomozás adatai szerint több rászorulónak is adott kölcsön, aminek a többszörösét kellett viszszafizetniük a sértetteknek. Arra is volt példa, hogy egy családnak a felvett pár ezer forintos kölcsönért évek alatt százezer forintot kellett visszafizetnie. Akik nem tudták fizetni a 70 vagy 100 százalékos kamatot, azokat megfenyegették, előfordult, hogy bántalmazták is családtagjaikat. Volt, akinek az uzsorások élelmiszert adtak kölcsön, majd a bolti ár többszörösét hajtották be rajtuk.
Szerdán írtunk arról, hogy a Pécsi Városi Bíróság nem jogerősen nyolc, illetve kilenc év letöltendő szabadságvesztéssel sújtott két férfit, aki 2007-ben és 2008-ban uzsorakölcsönök adásával foglalkozott Mohácson és környékén. A bíróság Sztojka Sándort többrendbeli zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, Gojkovics Tamást emellett önbíráskodás miatt is elmarasztalta. Sztojka Sándort nyolc év börtönbüntetésre, kétmillió forint pénzmellékbüntetésre, Gojkovics Tamást kilenc év fegyházbüntetésre és másfél millió forint mellékbüntetésre ítélte, valamint elkobozta a tőlük lefoglalt, forgótőkéül használt több millió forintnyi készpénzt. Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlottak és védőik részben felmentésért és enyhítésért fellebbeztek. A Legfőbb Ügyészségtől szerdán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 2009-ben országszerte öt személy (három férfi és két nő), tavaly pedig 39 személy (húsz férfi és tizenkilenc nő) ellen emeltek vádat uzsora-bűncselekmények elkövetése miatt. Az esetek növekvő számát jól példázza az is, hogy míg 2009-ben nyolc, tavaly már 113 hasonló ügyben indult nyomozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.