Újra független színházi seregszemle

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg Szegeden a Thealter fesztivált, a szabad színházak nemzetközi seregszemléjét. A Thealter fesztivált 1991-ben azzal a céllal hívták életre, hogy a kísérleti, független színjátszás terén történő változásokat felmutassák, láthatóvá tegyék a nemzetközi színházcsináló tendenciákat, elősegítsék a fiatal színészgeneráció támogatását.<br />

Makrai Sonja
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei fesztivált a szervezők a nemrégiben elhunyt Bába Krisztina, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori oktatási főigazgatója emlékének ajánlják, aki a kilencvenes években nagy segítséget adott a fesztiválnak, különös figyelmet fordított az utánpótlás-nevelésre. Az elmúlt húsz évben a fesztiválon több mint harminc ország színházi alkotóműhelye mutatkozhatott be. Az idei évben a fesztivál részeként lesz a premierje a Szegedi Focus Műhelynek a Good Bye, Sweet Naivety! című előadással a GoBe Társulat, a vaDULva – Generációs táncerotika című előadást mutatja be Tallós Andrea és M. Kecskés András főszereplésével. Az Aradi Kamaraszínház és az Andaxínház közös magyarországi premiert tart itt: a Rejtőzködők – Utolsó tangó a fesztivál zárónapján, vasárnap lesz látható. De a társulat bemutatja Heiner Müller Kvartettjét is, Balog József, a Thealter fesztiváligazgatójának rendezésében.
Vendégszerepel a belgrádi Bitef és a zágrábi Montazstroj színház, a Marosvásárhelyi Művészeti Akadémia Műhelye, a Temesvári Csiky Gergely Állami Színház és a Neptun Brigád. A programok nagy részének a Régi Zsinagóga ad otthont, de az idén kivételesen a Szegedi Nemzeti Színház kistermében is lesznek előadások.

Várszínházi esték. Most hét végén kezdődik és augusztus 17-ig tart a XX. Diósgyőri várszínházi esték. Holnap a Presidance társulata lép fel Új világ című produkciójával, amelyet ifj. Zsuráfszky Zoltán koreografált. Kedden a Főnix Színházi Műhely mutatja be Wass Albert A funtineli boszorkányának színpadi adaptációját Bicskei Kiss László rendezésében. Pénteken a L’art por l’art Társulat A három testőr, a jeti vagy mi a pék című feketehumorbombájának felújított változatával látogat el a várszínházba. Augusztusban látható lesz a Honvéd Táncszínház A Tenkes kapitánya című előadása, Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című műve a Kassai Thália Színház tolmácsolásában. Utóbbi társulat a fesztivál zárásaként mutatja be a Csókos asszony című Zerkovitz-operettet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.