Újra Litkey lehet a Kékszalag favoritja

VITORLÁZÁS

MTI
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilencszeres győztes, tavaly némi meglepetésre csak negyedik Litkey Farkas számít idén is a Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny legnagyobb esélyesének. A kiírás szerint páratlan évben a hagyományos építésű hajók vehetnek részt Európa legrégebbi és leghosszabb távú tókerülő viadalán. Litkey azzal a Lisával vág neki a 160 kilométeres – de az időjárástól és a széltől függően a végén akár 200 km-t is kitevő – távnak, amellyel már négyszer nyert. Tavaly (a páros évek nyílt lebonyolításának is köszönhetően) megdőlt a részvételi rekord, 623 hajó indult Balatonfüredről, s a kétszeres olimpiai bajnok német Roland Gäbler kormányozta katamarán ért célba elsőként. A Kékszalag 1955-ös, 10 óra 40 perces csúcsát azonban a többtestű vitorlásoknak sem sikerült megdönteniük. Igaz, ez nagyban a széljárás függvénye.
Litkey legnagyobb ellenfele a nagy újító Soponyai Géza vezette Infiniti – egyelőre a magyar világújdonság, a repülőszárnyra hasonlító Infiniti-szárny nélkül –, Király Zsolt Szponzija (volt Sponsor Wanted), valamint Rauschenberger Miklóssal a Principessa lehet. Utóbbi, tavaly hatodikként, 2008-ban negyedikként befutott Liberát alaposan átalakították, mivel a szabályok szerint páratlan évben nem lehet trapézos (kiülő-keretes) hajót használni.
A 43. Kékszalag Telekom Nagydíj mezőnye a hagyományoktól eltérően ezúttal nem pénteken, hanem már csütörtökön, ma reggel kilenc órakor elrajtol. A módosítás magyarázata, hogy így a mezőny második felében célba érők is részt tudnak venni a Balaton-kerülő versenyt követő szombati közös vacsorán és banketten. A Kékszalagot már negyedik alkalommal előzte meg a Kékpántlika Audi-kupa ifjúsági verseny. Tegnap a legjobb utánpótlás-versenyzők álltak rajthoz, hogy teljesítsék a Balatonfüred–Tihany–Balatonfüred távot. A vitorlás eseményhez ezúttal is számos kiegészítő program kapcsolódik majd. A balatonfüredi mólónál keddtől vasárnapig vitorlásfalu, borfalu és kézműves kiállítás, a rajt napján pedig műrepülő-bemutató várja a látogatókat.
Egy nagy hiányzó bizonyosan akad a mezőnyből: Litkey Farkas édesapja, a müncheni olimpikon Litkey Bence szűk egy hónapja hunyt el egy balatoni vitorlásverseny közben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.