Újra négyszáz forintba kerülhet a benzin

Dékány Lóránt
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas áremelésre kell készülniük az autósoknak, ugyanis a benzin és a dízel egyaránt literenként nyolc-nyolc forinttal drágul szerdán a töltőállomásokon. A Holtankoljak.hu értesüléseit piaci források erősítették meg. A portál adatai szerint ezáltal a 95-ös átlagára 385 forint lesz a hét közepétől, míg a gázolaj országos átlagban literenként 371 forintra nő.
Ez egyben azt is jelenti, hogy a legdrágább kutakon egy liter benzinért akár 400 forintot is elkérhetnek, hiszen az egyes állomások árai között 30 forintos eltérés is mutatkozhat. Gázolajból a legmagasabb tarifa várhatóan 396 forint lesz. A szerdai emelés különösen annak fényében tűnik húsbavágónak, hogy egy hete a 95-ös ára literenként 7, a dízel pedig 5 forinttal nőtt. Ugyancsak sokatmondó adat, hogy tavaly ilyenkor egy liter benzinért még csak 340 forintot, egy liter gázolajért pedig 322 forintot kellett adni.
Nem csoda, hogy az idei első fél évben tovább csökkent a magyarországi üzemanyag-fogyasztás a tavalyi első hat hónapban mért számokhoz viszonyítva. A Magyar Ásványolaj-szövetség tegnapi közleménye szerint idén januártól júliusig 2,1 százalékkal fogyott kevesebb üzemanyag, mint 2010-ben ugyanezen időszak alatt.
Ez elsősorban a benzin forgalmán látszik meg. A hazai piac körülbelül 85 százalékát lefedő egyesület adatai szerint ebből 614,9 millió litert adtak el hat hónap alatt, ami 6 százalékkal kevesebb, mint a tavaly ilyenkor regisztrált 654,8 millió liter. A távirati irodához eljuttatott listából az is kiderült, hogy eközben nőtt a gázolaj iránti kereslet. Az év első felében ugyanis ebből az üzemanyagtípusból 1,5 százalékkal többet vásároltak a hazai kutakon, mint tavaly: 2010-ben hat hónap alatt 745,2 millió liter, míg idén 756 millió liter dízel fogyott.
A szerdai benzin- és gázolajár-emelkedés elsődleges oka, hogy a két üzemanyagfajta piaci árfolyama dollárban mérve tovább növekedett. Ebből kifolyólag csak rontott a helyzeten, hogy az amerikai fizetőeszköz a múlt hét második felében közel hat forintot erősödött a forinthoz képest. Márpedig ez a folyamat továbbgyűrűzhet, mivel pénzpiaci elemzők szerint az európai adósságválság további negatív kihatással lehet a régiós valutákra, így a forintra is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.