Újraindul a lakástámogatás

A korábbinál nagyobb mértékben támogatja a lakások energiatakarékossági pályázatait a kormány. Ám ezért cserébe többféle beruházást együttesen is el kell végezni a nyerteseknek, tehát például nem elég a szigetelés, a fűtésrendszert is korszerűsíteni kell. Az új pályázatok beadására augusztus 15-től nyílik lehetőség.

Erdősi Csaba
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Új Széchenyi-terv részeként meghirdetik a Mi otthonunk felújítási és újotthon-építési alprogramot – tájékoztatta lapunkat Bencsik János. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a pályázati ablak augusztus 15-én nyílik meg, és egészen október 30-ig, vagy az 1,6 milliárd forintos keretösszeg kimerüléséig tart nyitva. Az alapprogramban az 1992 előtt épült ingatlanok magánszemély tulajdonosai, illetve társasházak vehetnek részt alapesetben. Bencsik János elmondta, az új kiírásban a korábbiakkal ellentétben kizárólag a komplex energetikai felújítást támogatják. Azaz nem lehet már önmagában csak nyílászárók cseréjére vagy hőszigetelésre pályázni, hanem egyúttal a fűtési rendszert is meg kell újítaniuk a támogatásra váróknak. Egy-egy pályázó 3-5 millió forintos támogatást kaphat, az államtitkár elmondása szerint ez körülbelül a teljes beruházási költség 45 százaléka. A program célja, hogy a régi épületek energiafelhasználása legalább ötven-hatvan százalékkal, energetikai besorolásuk pedig minimum három kategóriával javuljon. Bencsik János emlékeztetett rá, hogy 2012. január elsejével már csak azokat az ingatlanokat lehet eladni, amelyek hivatalos energetikai tanúsítványnyal rendelkeznek.
A szakállamtitkár közlése szerint új építésű ingatlanok esetében is van mód a támogatásra, de ennek az a feltétele, hogy a felújítás után az épület a legmagasabb, az A vagy az A+ (ez már gyakorlatilag passzív házat jelent) energetikai kategóriába kerüljön. Ebben az esetben már nem csupán magánszemélyek vagy társasházak, de vállalkozások is indulhatnak a pályázaton, amelyen négyzetméterenként 40-60 ezer forint, de legfeljebb 4-6 millió forint nyerhető el.
A pályázati szezon nem zárul le a Mi otthonunk felújítási és újotthon-építési alprogrammal. Bencsik János közölte azt is, hogy szakértői szinten már folynak az előkészületei egy olyan pályázat előkészítésének, amely családi házak, illetve legfeljebb 12 lakásos társasházak napenergia-felhasználását segíti majd. Olyan berendezések megvásárlásának és telepítésének a támogatására szánják a hárommilliárd forintosra tervezett keretösszeget, amelyek a nap hőjéből fűtésre használható meleg vizet állítanak elő. Ez a pályázati lehetőség az év harmadik harmadában nyílik majd meg.

Sínen az energiastratégia. Elfogadta a kormány a hazai energiaellátás hosszú távú fenntarthatóságát biztosító stratégiát. A dokumentumról az őszi ülésszakban szavazhatnak az országgyűlési képviselők. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a stratégia 2030-ig részletes javaslatokat tartalmaz a kormány és az ágazat számára, s egy 2050-ig szóló útitervet is felállít. Ezzel egyetlen keretbe foglalják össze a gazdasági fejlődés, a környezeti fenntarthatóság, s az energia- és klímapolitika kérdéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.