Uniós büdzsé: forgalmi adó következik?

Hírösszefoglaló
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, hosszú távú uniós költségvetésében a tagállami befizetéseket csökkentené, az állampolgárokat ellenben közvetlenül megadóztatná az Európai Bizottság 2014–2020 között. Legalábbis a minap bemutatott tervezetben a banki műveletek megadóztatása és a közvetlen uniós forgalmi adó bevezetése is szerepel. Jelenleg az EU költségvetését a tagállamok átutalásaiból fedezik. José Manuel Barroso, az EB elnöke a 2014-ben kezdődő hétéves költségvetési periódusra a keretösszeg megemelését javasolta a jelenlegi 976 milliárd euróról 1025 milliárdra. Ez 4,8 százalékos emelést jelent. Az előző, 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakban minden ország a bruttó nemzeti jövedelmének az 1,12 százalékával járult hozzá az EU-s kerethez, ezt az arányt azonban a bizottság most csökkentené 1,05 százalékra. Ezt ellensúlyozandó a pénzügyi tranzakciók európai szintű megadóztatása körülbelül 41 milliárd euró jövedelmet jelentene az Európai Uniónak. Az EB közvetlen uniós forgalmi adó bevezetését is javasolta a jelenleg érvényes rendszer helyett, ma ugyanis az EU a tagállamok áfa-bevételeinek egy részéből egészíti ki a költségvetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.