Üresbe durrantott humorpatronok

A hét egyetlen mozipremierje egy családinak nevezett habkönynyű vígjáték Hollywoodból beszélő állatokkal és egy állatkerti gondozóval, aki az igaz szerelmet keresi. Agysejtpusztító unaloműző uborkaszezonra.

Kárpáti György
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári sikerfilmek mellett és a hőség közepette a mozik is csökkentett üzemmódban működnek, így aki nem csúcsokat döntögető Harry Potterre vágyik, s a lakás légkondicionálója, a Balaton hullámai vagy a szeszélyes időjárás helyett mégis moziba szeretne menni, alaposan körül kell néznie, hogy valami újat és érdekeset találjon. A múlt héten csak Harry Potter érkezett meg a mozikba, s a héten is mindössze egyetlen új alkotás színesíti a palettát. A családokat megcélzó könnyed vígjáték elsőként szóviccnek szánt címével hívja fel magára a figyelmet, s egy állatkerti gondozóról szól, aki a nagybetűs Igazit keresi. Úgy érzi, munkája akadályozza ebben, ezért új életet kezdene. Az állatok viszont szeretnék maradásra bírni szeretett gondozójukat, ezért elhatározzák, hogy segítenek neki, s feladva ezeréves titkukat, emberi hangon szólnak hozzá. Már az alaphelyzetből is gyanús lehet, hogy agysejtpusztító filmgyári melléktermékkel van dolgunk.
A gondozoo a párkeresés romantikus és gondterhelt évődéseit egy állatkertbe helyezi, a csavar csak annyi, hogy beveti a „cukifaktort” is: az állatok beszélnek. Humora az állatos filmektől elvárható, nemritkán alpári poénokban merül ki, igazi limonádé vígjátékhoz méltó módon pedig a hős is révbe ér legvégül. Kár, hogy a beszélő állat ötlet nem nevezhető új keletűnek, a forgatókönyvírók pedig rutinból tudták le feladatukat az újdonságkeresés legkisebb jele nélkül. Hiába minden erőltetett poén, a mozi harsánysága sem tudja leplezni a történet sekélyességét. A legnagyobb gond kétségtelenül az, hogy a film – ígérete ellenére – nem vicces, a néző pedig beletörődve szemléli, ahogy a főszereplő Kevin James esik-kel az állatok asszisztálása mellett. Semmi kétség, így is biztosan akad majd, aki ilyen mozira vágyik, nem ártana azonban, ha még az unaloműzőnek szánt mozik is megütnék az igényesség minimális mércéjét.
(A gondozoo – színes, szinkronizált amerikai film, 100 perc, 2011. Rendező: Frank Coraci. Forgalmazó: InterCom.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.