Üzletközpont, csúcstechnika Kínából

A kínai miniszterelnök budapesti látogatása felgyorsította a kínai–magyar gazdasági kapcsolatokat. Tegnap Kína európai selyemútjának első állomásaként kereskedelmi központot adtak át az Asia Centerben, emellett csúcstechnológiai együttműködésről egyezett meg a Talentis-csoport kínai partnerével.<br />

Hajdú Péter
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modern selyemút első európai uniós állomásának nevezték a tegnapi megnyitón az Asia Centerben létrehozott China Brand Trade Centert (CBTC). A márkás kínai termékek és gyártóik számára kialakított központ nemcsak azoknak a kínai vállalkozásoknak nyújt bemutatkozási lehetőséget, amelyek termékeikkel szeretnének betörni az Európai Unióba, hanem a távol-keleti befektetőknek is. A megnyitón elhangzott, hogy a már nyolcadik éve működő Asia Center ismertségére építve tapasztalattal és infrastruktúrával szeretnék segíteni az üzleti partnerek egymásra találását. Az intézményben helyett kapott kínai vállalkozások a hagyományosan keleti textilipartól, a sporteszközökön és gépipari termékeken keresztül egészen a megújuló energiákig nagyon sok területen kínálják termékeiket, szolgáltatásaikat. Azért választották Budapestet a CBTC helyszínéül, mert nemcsak egy százmilliós regionális piac központi helyén fekszik, de azért is, mert innen a közvetlenül megcélzott ukrán, román, bolgár, szerb, horvát, szlovén, cseh, osztrák és szlovák piac mellett az EU egész területe könnyen elérhető.
– Haladéktalanul tárgyalásokat kezdünk arról, Kína miként vehet részt a magyar adósság finanszírozásában, miután a múlt héten megszületett az erről szóló politikai döntés – nyilatkozta a Reutersnek tegnap Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az MTI ismertetése szerint. A távol-keleti ország piaci alapon vesz majd részt az akcióban. A forint- és devizakötvényekre egyaránt kiterjedő pénzügyi lépések részleteiről, a várható összeg nagyságáról Fellegi részleteket nem mondott. Ugyanakkor kiemelte, szó van egy, a Magyar Nemzeti Bank és egy kínai pénzintézet részvételével létrehozandó alapról, amelynek célja a magyarok kínai, illetve a távol-keleti cégek magyarországi befektetéseinek elősegítése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.