Vádemelés előtt a fészekrakók

Csibra Tibor
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint háromszáz gyanúsítottja van már a Fészekrakó-ügyként elhíresült, főképp Miskolcon elkövetett csalássorozatnak; a rendőrség várhatóan a napokban vádemelési javaslattal továbbítja vizsgálatának aktáit az ügyészségnek – tudta meg lapunk. A bűncselekmények szinte mindegyikét a borsodi megyeszékhely avasi lakótelepén követték el, a terheltek nagyobb részét a hitelek igénylői, illetve felhasználói teszik ki, de vannak közöttük pénz- és hitelintézeti dolgozók, közvetítők és ügyvédek is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság folytatott nyomozást, úgy tudjuk, a borsodi társszervek elfogultság miatt nem járhattak el az ügyekben, de később már a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség emelhet vádat.
A terheltek a Fészekrakó program lehetőségeit úgy vették igénybe Miskolcon, hogy a használt ingatlanok vásárlásakor fiktív munkáltatói igazolásokat nyújtottak be a pénzintézetekhez, holott a javarészt roma igénylőknek nem volt munkahelyük. Az önerőt többnyire a gyerekeik után járó szociálpolitikai támogatás jelentette, a rendszeres törlesztésre esélyük sem volt. Az említett pénz- és hitelintézeti dolgozók, valamint ügyvédek a fiktív iratok kiállításával, illetve elfogadásával vettek részt a csalásokban.
A megyeszékhely önkormányzata úgy igyekezett csökkenteni a károkat, hogy maga vásárolta fel az érintett lakásokat, amelyeknek egy részét pályakezdő rendőröknek ajánlották fel. A csalásokkal beköltöző romák ugyanakkor további gondot is jelentettek a társasházaknak, mert a törlesztőrészleten kívül a közüzemi és a közös költségeket sem fizették, ezért több lakásszövetkezet a csőd szélére jutott korábban Miskolcon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.