Vajdasági tulajdonvita

Munkatársunktól
2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vajdaság a köztulajdonról szóló új szerb törvény értelmében többet kap, mint amennyivel 1995-ben rendelkezett, de kevesebbet, mint ami 1988-ban volt a tulajdonában, így biztos, hogy nem lesz a tartományi vasút és közútvonalak, a posta és az állami távközlési vállalat tulajdonosa – számolt be a Vajdaság Ma hírportál a jogszabályt kidolgozó munkacsoport megállapodását idézve.
Bojan Kostres, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökhelyettese elmondta, a Vajdaság tulajdona „súlyos politikai kérdés”, hiszen három éve várat magára a megoldás azért, mert nem tudnak konszenzusra jutni. A kormányzó demokraták úgy vélték, „nem parcellázhatjuk fel az autópályát, s nem nézhetjük azt, melyik út községi, melyik tartományi, s melyik az, amelyik a köztársaság illetékességébe tartozik”. Milan Djukics, aki az egyeztető munkacsoportban a Szerb Megújhodási Mozgalmat képviselte, hangsúlyozta: elvben megegyeztek abban, hogy minden hatósági szintnek meg kell kapnia a törvény alapján őt megillető tulajdont. Az illetékesség mellett viszont pontosítani kell a megszerzett illetékességek pénzelését is. Mint fogalmazott, „mit ér az, ha például a Vajdaság megkapja a vasutak feletti illetékességet, de nem kap pénzeszközöket a karbantartásukra?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.