Vakáció idején is jár a fizetés

Törvénybe ütköző az oktatási államtitkárság szerint az, ha a közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott pedagógusokat olyan határozott idejű szerződéssel alkalmazzák, amely a tanév végén lejár. A szaktárca mindezt arra reagálva fejtette ki, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban figyelmeztetett: tanárok ezrei maradhatnak fizetés nélkül a fenntartókkal kötött szerződésük miatt.

Munkatársunktól
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszony a törvény alapján helyettesítésre, illetve meghatározott munka elvégzésére létesíthető – szögezte le az oktatási államtitkárság közleményében. Hozzátették: pedagógus munkakörnél azonban a határozott idejű kinevezés csak helyettesítésre képzelhető el, mivel az e körbe tartozó feladatok ellátása folyamatos, azok – néhány kivételtől eltekintve – nem konkrét időintervallumon belül jelentkeznek. Mint azt lapunk korábban megírta, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a napokban kifejtette, a tanárok tíz százaléka, ezrek maradnak fizetés nélkül a nyári vakáció idején, a fenntartók ugyanis takarékossági okokból olyan határozott idejű szerződéssel alkalmazzák őket, amely a tanév végén lejár.
Az oktatási államtitkársághoz egyetlen bejelentés sem érkezett erről, de a tanárok érdekeinek védelmében kiemelték: az ilyen eljárás törvénytelen. A szaktárca felhívta a figyelmet arra is, hogy a közalkalmazotti jogviszonyt határozatlan idejűnek kell tekinteni, ha a határozott időre történő kinevezés nem felel meg a fenti feltételeknek. Ennek megállapítását munkaügyi bíróságtól kell kérni. A munka törvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatás esetében, tehát a nem állami, nem önkormányzati fenntartású közoktatási intézményekben történő alkalmazáskor e szabályok nem érvényesek, e körben is van azonban korlátja a határozott idejű foglalkoztatásnak.
Az államtitkárság közleményében kitért arra is, hogy a törvénysértő gyakorlat megszűnésére a pedagógusok életpályamodelljéről szóló új törvényi rendelkezések jelentenek majd igazi garanciát, azok értelmében a pedagógusok bérét közvetlenül az állam finanszírozza, így törvénybe ütköző foglalkoztatás nem történhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.