Válságban a dinnyések

Továbbra is válságos a hazai dinnyetermelők helyzete. A kereskedők a dinnye kilójáért a termesztési önköltséget sem fedező 28-30 forintot kínálnak a gazdálkodóknak. A vidékfejlesztési tárca újabb, a gyümölcs értékesítését megkönynyítő intézkedést jelentett be.

Dénes Zoltán
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nem sikerült kihúzni a csávából a hazai dinnyetermelőket, többségük jelenleg sem tudja a költségét fedező áron értékesíteni terményét. A dinnyetermelők válságos helyzetben vannak – közölte megkeresésünkre az ormánsági régióban tevékenykedő Simon Vince falugazdász. Elmondása szerint a jó minőségű dinnyét az idén is nagyon nehéz eladni, most főleg amiatt, mert akadozik az export. Ennek következtében – tette hozzá – az áru beszorul a belpiacra, vagyis túlkínálat alakul ki, s ezért az árak egyre csökkennek. Simon Vince kiemelte: 10-12 évvel ezelőtt a szezon még kilónkénti 110-120 forintos dinnyeárral indult, az idén a kezdő ára kilónkénti 80 forint volt, s ez is hirtelen és drasztikusan csökkenni kezdett. Jelen pillanatban még negyven forintért is nagyon nehéz eladni a görögdinnyét a nagykereskedőknek, akik harminc és huszonnyolc forintot adnának érte. Az apró dinnyéért már csak húsz forintot ajánlanak.
Jó lenne, ha valóban elindulna a multiláncok felvásárlása, mert ezt jelenleg még nem érezzük – mondta a falugazdász, hangsúlyozva, hogy meglátása szerint ezúttal inkább a gyenge külföldi kereslet hat negatívan a hazai piacra. Úgy tűnik – fejtette ki –, hogy külföldön is csökkent a magyar dinynye iránti érdeklődés, aminek oka lehet, hogy a korábban importőr ukrán és litván piacokon is megtermelik a belpiaci igényüket fedező mennyiségeket, sőt már a külföldi piacokon is megjelentek.
A vidékfejlesztési miniszter közben egy újabb könnyítéssel igyekezett a dinnyetermelők segítségére. A tárca tegnapi közleménye szerint a jó időnek köszönhetően kiváló az idei termés, de a termelőknek nehézséget okoz az értékesítés, ezért Fazekas Sándor tárcavezető megállapodott a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, Kósa Lajossal, hogy az önkormányzatok kedvezményes árusítási helyeket jelölnek ki a dinnyetermelőknek. Az őstermelők a városközpontokban, forgalmas helyeken kapnak árusítási lehetőséget. A kijelölt helyeken csak az erről szóló falugazdászi igazolással és őstermelői igazolvánnyal rendelkező termelők árulhatnak dinnyét. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) már ma utasította a falugazdászokat, hogy soron kívül adják ki az igazolásokat a gazdáknak.
Emlékezetes, a minisztérium a múlt héten két rendeletet is módosított a dinnyetermelők érdekében, amivel egyrészt szigorú minőségi kritériumokat, másrészt a zöldség-gyümölcs árusítóknak regisztrációs kötelezettséget írtak elő. Megkeresésünkre a tárca nem kívánt tájékoztatást adni arról, hogy milyen eredménnyel zajlik az MGSZH két hete meghirdetett kiemelt dinnyeellenőrzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.