Várható volt a Bulgarija tragédiája

Hírösszefoglaló
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előre látták a kujbisevi víztározón július 10-én elsüllyedt Bulgarija sétahajó tragédiáját, folyami tengerészek fogadásokat kötöttek arra, hogy kibír-e még egy szezont a hajó – ezt állítja a távirati iroda által idézett Moszkovszkij Komszomolec című lap. Ismert, a Volga folyó tatárföldi szakaszán a kirándulókkal teli hajó a jobb oldalára borult, és alig néhány perc alatt húsz méter mélyre süllyedt. A fedélzetén 208-an tartózkodtak, de csak 79-en élték túl a szerencsétlenséget. Az írás szerint, amely bőséggel merít internetes fórumokból, a hajósok végeláthatatlanul sorolták a Bulgarija problémáit, amelyekből kitűnik, hogy a hajót régen ki kellett volna vonni a forgalomból. A lapnak egy sokat tapasztalt folyami hajóskapitány elmondta: a katasztrófát okozhatta a hajófenékben felgyülemlett víz is, amelyet nem lehet egyszerűen leengedni, hanem le kell szivatytyúztatni. Szerinte egy ekkora hajónál elég egy alig 10 centiméteres réteg, s ha egy hullám lökésétől átfolyik az egyik oldalra, máris annyira eltolódik a súlypont, hogy a hajó borulhat. A kapitány szerint a hajótulajdonosoknak sokkal egyszerűbb és olcsóbb lefizetni valakit, mint átesni az ellenőrzéseken, ráadásul a hatóság évente emeli az árait. A Bulgariján régen lehetett komoly ellenőrzés, mert az elavult típusú mentőmellényekkel egyetlen szakértő sem engedte volna közlekedni.
Az elmúlt napokban azonosították a hajótörés 114 áldozatát: 28 gyermek, 66 nő és 20 férfi vesztette életét – közölte az Itar– TASZSZ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.