Varsót nem védte volna meg a NATO

Hírösszefoglaló
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO semleges maradt volna egy Lengyelország elleni szovjet katonai intervenció esetén 1980–81-ben – derült ki az észak-atlanti szövetség nyilvánosságra hozott titkos dokumentumaiból. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter és William Eaton, a NATO főtitkárhelyettese részvételével hétfőn a NATO brüsszeli főhadiszállásán történt meg összesen 75, 1980–1984 közötti titkos ügyirat közzétételének ünnepélyes aktusa. Táviratok, jelentések, a tagállamok nagyköveteinek és a szövetség legmagasabb rangú katonai vezetőinek találkozóiról készült jegyzőkönyvek kerültek nyilvánosságra. Az adott időszakra vonatkozó NATO-dokumentumok titkosságának feloldása a közeljövőben folytatódik – jelentette az MTI által idézett tegnapi lengyel sajtó.
Az ügyiratokból kitűnik, hogy a NATO 1980 tavaszán, még több hónappal a lengyelországi események előtt valószínűnek tartotta a társadalmi robbanást. Egy, már a Szolidaritás független szakszervezet létrejötte után keletkezett, 1980. október 27-i dokumentumban NATO-diplomaták azt írják, hogy a lengyel társadalom erős ellenállása „kísértést” jelenthet a NATO számára a beavatkozásra. Ezt azonban két okból is el kell kerülni: először azért, mert jogilag nem indokolható, másodszor pedig, mert a szövetség sem szervezeti, sem katonai szempontból nem készült fel egy ilyen műveletre. A NATO fontosnak tartotta, hogy a lengyel lakosság előtt is világossá tegye: nem számíthat katonai segítségre. A szövetség másfelől hangsúlyozta, hogy fel kell készülni egy nagy lengyel menekülthullámra a Varsói Szerződés esetleges intervenciója nyomán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.