Védenék a tévéző kiskorúakat

Szigorodnak a kiskorúak védelmét szolgáló médiarendelkezések, kétharmadára csökken a korhatárjelző ikonok mérete, az óvodásoknak ajánlott műsorok pedig külön jelölést kapnak a Médiatanács új ajánlása szerint.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a budapesti Liliomkert óvodában mutatta be – Jegyes-Tóth Kriszta és Azurák Csaba televíziós műsorvezetők részvételével – a kiskorúak védelmét szolgáló klasszifikációs ajánlását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, amely a jövőben iránymutatást ad a médiaszolgáltatók számára a korhatár-besorolások alkalmazásához. Kollarik Tamás, a testület tagja elmondta, hogy – szakértők, a tudományos élet, civil szervezetek és a szakma képviselőinek véleményét figyelembe véve – csaknem harmadával csökkentették a hat, a tizenkettő, a tizenhat és a tizennyolc éven aluliaknak nem ajánlott műsorok jelzésére szolgáló karikák méretét. A jelenleg használt piktogramokat korábban számos kritika érte: zavaróak, rontják a kép élvezhetőségét, és beégnek. A piktogramokat ezentúl a képernyő bármelyik alsó sarkában elhelyezheti a szolgáltató. Ami nem változik, az a karikák áttetszősége és a már megszokott színe.
Az új médiatörvény hatálybalépésével egyébként szigorodtak a kiskorúak védelmét célzó rendelkezések. A hat éven aluliak számára nem ajánlott kategória, az úgynevezett 6-os karika új elem a korhatár-besorolási rendszerben. Erre azért volt szükség, mert a gyermekek szellemi fejlődésében 6-7 éves kor körül – amikor a kisgyermekkorból az iskoláskorba lépnek – lényeges változások következnek be. Ezt a korábbi klasszifikációs rendszer „tizenkettes karikája” nem vette figyelembe.
További újdonság, hogy a jövőben megkülönböztető jelölést kapnak a kifejezetten gyermekeknek szóló műsorszámok. Ezt mostantól a képernyő valamelyik alsó sarkában elhelyezett, rajzolt kisfiúfej jelzi. A Médiatanács internetes szavazáson kérte az emberek véleményét a jelölésekről, és végül kiélezett versenyben a kisfiús ábra lett a befutó a maci és a kutya előtt, melyre több mint 16 ezer látogató szavazott.
Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnöke a tájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a 18 év alatti fiatalok és gyermekek negyede több mint négy órát tölt naponta a televízió előtt. Szerinte a szülők feladata, hogy ezt az időt a gyermekek egészsége érdekében csökkentsék, ehhez pedig segítséget nyújthat a klasszifikációs besorolás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.