Végrehajtás alá vont gép

Stefan Lázár
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan esemény zajlott le a müncheni repülőtéren csütörtökön. Rendőri kísérettel végrehajtó igyekezett a Lufthansa egyik hangárja előtt álló Boeing 737-es thaiföldi géphez, zálogcédulát ragasztott rá, ajtóit lepecsételte. Az akció célja: behajtani egy negyvenmillió euróra rúgó tartozást, aminek kifizetését Bangkok évek óta halogatja. A Royal Thai Aire Force gépe a királyi ház trónörökösének tulajdonában van, amit Maha Vajiralongkorn legtöbbször saját kezűleg irányít. – A drámai eljárás végső megoldásnak számít – hangoztatta Werner Schneider, aki a 2005-ben csődbe jutott építési vállalkozás, a Walter Bau Rt. károsultjainak nevében igyekszik a tetemes összeg birtokába jutni. A könyvvizsgáló szerint az Ulmban székelő cég huszonhat kilométeres autópályát épített Bangkok belvárosa és a repülőtér között, amit azután használati díj ellenében üzemeltettek. A német vállalat harmincmilliós követelését azonban nem egyenlítették ki, és azóta az összeg a kamatokkal együtt negyvenmillió euróra emelkedett. A problémát a szövetségi kormánytól kért támogatás ellenére sem sikerült megoldani. Werner Schneider a korábban már sikert hozott megoldásra szánta el magát. Hét évvel ezelőtt a libanoni Middle East Airways egyik gépét foglaltatta le Isztambulban és kényszerítette ezzel Libanont arra, hogy kifizesse hétmillió dolláros adósságát a hitelezők javára.
Az eljárás a jelek szerint most is sikerhez vezet, a thaiföldi külügyminisztérium ugyanis közölte, igyekszik gyorsan tisztázni a kellemetlen ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.